Почетна > Бизнис
Бизнис

Матић у италијанском граду Алби представила Винске путеве Отвореног Балкана

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић представила је Винску визију Отвореног Балкана генералном секретару Светске туристичке организације (UNWTO) Зурабу Пололикашвилију.
матић
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Матић је са Пололикашвилијем састала уочи 6. Глобалне конференције Светске туристичке организације о винском туризму у италијанском граду Алби. Позвала га да подржи пројекат, нагласивши његов значај за Балкан, али и за целу Европу.

„Препознајући винске руте као будућност туризма, пројекат Вински путеви Отвореног Балкана помоћи ће Албанији, Северној Македонији и Србији. Да додатно развију своје виноградарско-винске секторе и заједнички позиционирају регион Западног Балкана. На европској и светској винској туристичкој мапи као незаобилазне дестинације. Зато би подршка Светске туристичке организације била од велике важности за развој овог регионалног пројекта“, поручила је министарка.

Пололикашвили је поздравио покретање иницијативе „Вински путеви Отвореног Балкана“. Истакао важност гастрономије, културног туризма, руралног туризма, телекомуникација у туризму, реке Дунав, као и укључивање више земаља у иницијативу.

Он је нагласио значај образовања у туризму и позвао Србију да се прикључи онлајн платформи UNWTO академије. Која подстиче конкурентност у туристичком сектору и помаже радној снази глобалне индустрије да лакше приступи локалним и међународним могућностима запошљавања.

Матић се претходно током дана у Алби састала са заменицом министра туризма Бугарске, Мариелом Модевом. Којој је такође представила пројекат Вински путеви Отвореног Балкана.

Mali sa španskim ambasadorom: Ohrabruje povećanje razmene

 

Преузмите андроид апликацију.