Раст цена маслиновог уља повећао је цену јела која су симбол Италије и Шпаније, упркос општем ублажавању инфлације, известио је Блумберг ове недеље.
Према месечним индексима пице и паеље, који показују колико италијанска и шпанска домаћинства троше на припремање ових јела, цена састојака за пицу Маргарита порасла је у септембру за 8,2% на годишњем нивоу, док је цена за прављење паеље скочила за 20,6% у односу на претходну годину.
Док је укупна инфлација у обе земље била знатно испод ових нивоа, са 5,6% у Италији и 3,3% у Шпанији, цена кључног састојка је у порасту.
У Италији је маслиново уље поскупело за 43% прошлог месеца у односу на годину раније, док је у Шпанији поскупело још више – за 67% на годишњем нивоу, упркос томе што је земља највећи светски произвођач и извозник основних намирница.
Глобалне цене маслиновог уља достигле су рекордне вредности прошлог месеца, премашивши 8.900 долара по тони и отприлике удвостручивши се у односу на прошлу годину због изузетно сушног времена на Медитерану, где се производи две трећине светске производње маслиновог уља.
Суша је штетила усевима, као и довела до ширења штеточина и болести. У свом септембарском извештају, Министарство пољопривреде САД (УСДА) ревидирало је своју прогнозу глобалне производње маслиновог уља за 2022-23. на 2,5 милиона тона, четвртину ниже и од претходне године и од петогодишњег просека.
Европска комисија је такође прошле недеље упозорила да ће цене маслиновог уља вероватно остати повишене још једну сезону.
Преузмите андроид апликацију.