Почетна > Србија
Србија

Марковић: НАТО се не извињава за злочин, већ што је убио мало више цивила

Историчар Предраг Марковић рекао је данас поводом годишњице бомбрадовања Србије, односно Савезне Републике Југославије да је 24. марта 1999. године међународно право умрло зато што је, како је навео, једна велика сила закључила да су право и правда „оно што она мисли“.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Тог 24. марта Американци су решили да због наводног кршења људских права униште једну независну земљу, земљу савезницу у свим ратовима и онда се сада чуде што неко примењује сличан критеријум, јер они су у кратковидости коју често имају велике силе заборавили да ће доћи тренутак кад ће друге земље осетити да су довољно јаке да одређују ко заслужује казну“, рекао је Марковић за Танјуг.

На питање у којим околностима Србија обележава 24. годишњицу бомбрадовања, Марковић је рекао да су бирократије „углавном глупе“, па тако и бриселска и вашингтонска.

Како каже, они сада хоће да нас на силу натерају да их заволимо и да заволимо Аљбина Куртија, али такве ствари не иду на силу.

Према његовим речима, већина Срба неће рећи да је Аљбин Курти особа са којом треба да се волимо тако да је, како оцењује, изненађујући недостатак осећања за емотивну природу тог проблема.

Коментаришући званичан повод за бомбрадовање СР Југославије, Марковић је указао на двоструке стандарде.

„Ево вам пример двоструких стандарда. Албанци су подигли устанак против државе Србије и према америчким и европским званичницима Србија је применила ‘претерану’ силу у одбрани своје територије и интегритета. Занимљиво да је мартовских дана нешто касније кренула инвазија на Ирак. Ако је Србија употребила претерану силу што је бранила своју земљу, шта да кажемо за Британију, Америку и претерану силу којом су напале земљу са којом нису имале ништа и која ни на који начин није угрожавала Америку и Британију“, рекао је Марковић.

Он сматра да су и Ирак, као и Србију напали из лажних разлога, јер, како каже, Ирак није имао оружје за масовно уништење што је наводно био повод да се уништи једна земља.

„Наравно, имао је диктатора, али колико има диктатора…, њихов најближи савезник је саудијска династија…“, навео је он.

Марковић је оценио и да је понижавајуће то како се НАТО извињава, јер се, како је илустровао, они извињавају као да је у питању ситуација да се неко испаркиравао, па вам ударио браник.

„Сама акција НАТО пакта је злочин. Они се не извињавају за злочин него се извињавају зато што су убили мало више цивила него што је то лепо. Сад колико је то лепо, то није јасно. Никада се велике силе не извињавају… Можда у некој будућности, мада НАТО и САД су платиле цену своје бахатости, јер су осокољени лаким уништавањем Србије напали Авганистан, а у Авганистану су доживели највећи пораз после Вијетнама“, приметио је Марковић.

Када је реч о броју погинулих и питању зашто се толико дуго чека на податке о томе, Марковић каже да ту има више проблема, али да је свакако реч о злочину колики год био број страдалих.

„Проблем је потпуна произвољност и самовоља у убијању цивила, ту је нишка пијаца, воз у Грделичкој клисури, Алексинац, Варварин…“, рекао је Марковић и додао да је јако значајно што држава обележава сећања на тај датум.

Подсећа да је Београд први и последњи град бомбрадован у 20. веку.

„Први светски рат је почео бомбардовањем Београда и 20. век се завршио бомбрадовањем Београда. Та трагична симболика једног народа кога сви покушавају да сруше је нешто што треба да памтимо. Али не успевају“, поручио је Марковић.

Dodik: Prva bomba koja je pala na Srbiju eksplodirala je u svakom srpskom srcu

Преузмите андроид апликацију.