Почетна > Свет
Свет Србија

Марфи: Примена ЕУ споразума је у најбољем интересу Београда и Приштине

Примена европског споразума о нормализацији односа, уз обавезу формирања Заједнице српских општина је у најбољем интересу Београда и Приштине и они о томе одлучују, а САД и Европска унија могу само у томе да их охрабрују, рекао је Крис Марфи, амерички сенатор из Конектиката.
Фото: WikimediaCommons/Marc Müller

Марфи, који је и члан Спољнополитичког одбора Сената је, у интервјуу за Глас Америке, нагласио да је европски предлог о нормализацији односа веома важан споразум и да мир на Балкану „не може да се узима здраво за готово“.

Он је рекао да је провео много времена и са премијером такозваног Косова Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем и да сматра да су обојица „предузели веома важне кораке да нормализују односе“.

Марфи је поручио да су за примену споразума одговорни лидери у Београду и Приштини и да не постоји ништа кључно што Европа и САД могу да ураде, осим да их „охрабрују“ и наглашавају да ће бити тешко придруживање евроатлантским интеграцијама док се не реше односи две стране и превазиђу разлике.

Амерички сенатор је изјавио да не мисли да ће Вашингтон наметати последице у случају непоштовања договореног и да је у најбољем интересу и Београда и Приштине да примене договор.

Коментаришући став Србије да неће признати независност такозваног Косова и да му неће дозоволити да постане чланица Уједињених нација, он је рекао да је потребно ићи „корак по корак“.

„Разумем да је политичким лидерима некада потребно да се позиционирају на одређени начин, али чињеница да је овај споразум постигнут показује да су Вучић и Курти, који имају велика бирачка тела која не желе помирење између две земље, спремни да предузму ризике, да ураде исправну ствар да би промовисали мир. Значи, хајде да идемо корак по корак. Има много ствари на Балкану за које су лидери говорили да се никада неће догодити, али су не на крају догодиле. Зато што када дате одређено време, настављате да причате, да градите пут до помирења, некада се догоде изненађујуће ствари“, саопштио је Марфи.

Амерички сенатор је говорио и опирању Приштине да формира Заједницу српских општина и рекао да је више пута разговарао са Куртијем о томе и нагласио да је то обавеза из Брисела коју би Приштина требало да испоштује, а да му је „драго што је то део овог споразума“.

Марфи је коментарисао односе Београда и Москве и навео да је „нереално веровати да ће Србија потпуно да прекине културне и економске везе са Русијом, нити би то од њих требало очекивати“.

Он је, ипак, додао да Србија треба да се одлучи када је реч о рату у Украјини и да је потребно да се придружи Европи и САД и примени санкције према Москви, чиме би се послала „јединствена порука да се овај бруталан чин агресије неће толерисати“.
Марфи је закључио да ће бити веома тешко за Србију да има европску будућност, ако је супростављена најважнијем спољнополитичком циљу Европске уније, а то је, како је нагласио, безусловна подршка Украјини.

Vučić: Kraljevo dobija dijagnostički centar i zatvoreni bazen

Преузмите андроид апликацију.