Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Мануелни мењач полако одлази у историју: Аутоматик доминира чак и у класи малих аутомобила

На тржишту се дешавају велике промене.
Фото: Pexels/Riley Franzke

Какав мењач користите?

Можда сте некада користили мануелни, па прешли на аутоматик.

А можда за аутоматик знате од првог дана.

Ова врста мењача је данас толико усавршена, да се скоро нико не сећа да су својевремено драматично повећавали потрошњу горива.

Фото: Pexels/Rаduz

Предности су велике, поготово у градским гужвама у којима не морате стално да посежете за ручицом мењача и замарате леву ногу. Са доласком електричних аутомобила мануелни мењачи су додатно потиснути.

“Мануелци” полако нестају са сцене, а у прилог трендовима иду и збивања у класама малих гардских и поткомпактних аутомобила (тзв. А и Б сегмент возила), тамо где су аутоматици били права реткост.

Узећемо за пример највеће европско тржиште аутомобила, Немачку. Према подацима које је објавио JATO Dynamics, у А сегменту у коме су, рецимо, Fiat 500 и Renault Twingo, удео аутоматика 2015. био је испод десет одсто.

Само пет година касније, проценат малих градских аутомобила са аутоматским мењачем порастао је на 34,3 одсто.

Фото: Unsplash/The blowup

У првих десет месеци 2021. године у овој класи аутомобила регистровано је чак 52 одсто возила са аутоматским мењачима.

У класи поткомпактних аутомобила у којој су, на пример, Ford Fiesta, Renault Clio, Opel Corsa и VW Polo такође се догађају велике промене.

У 2015. години само око 15 одсто свих купаца нових аутомобила одлучило се за аутоматски и 85 одсто за мануелни мењач, пет година касније број возила са аутоматским мењачима порастао је на 36,5 одсто, а у првих десет месеци 2021. продато је 43,5 одсто возила са аутоматицима

Akumulator se ispraznio, a automobil je zaključan? Evo kako se, u tom slučaju, otključavaju savremeni automobili

Преузмите андроид апликацију.