Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Мање познати симптоми који указују да имате проблеме са варењем

Начин на који ваша црева функционишу може много рећи о вашем здрављу. Најчешћи симптоми који указују на проблеме са цревима су надимање, мучнина, затвор и нагле промене тежине.
Фото: Pixabay/ IMGMIDI

Међутим, постоје и неки други мање познати симптоми који могу указивати на неправилну функцију црева.

Поред тога, лоше здравље црева може бити повезано са озбиљнијим здравственим стањима као што је рак, па обратите пажњу на ова три симптома.

Гасови

Гасови нису нужно лоша ствар, али ако често имате гасове, требало би да проверите своје здравље. Ово је посебно тачно ако се осећате надутост након одређене хране, јер то указује да црева не разграђују храну како треба. Узрок је нетолеранција на одређене намирнице, а јавља се када људима недостаје довољна количина ензима званог лактаза, који помаже у варењу лактозе. Поред тога, обратите пажњу на облик столице.

Проблеми са кожом

Један од симптома који указују на проблеме са варењем су промене на кожи. Рафинисани шећер и засићене масти у већим количинама изазивају неравнотежу цревних бактерија које могу изазвати акне, розацеу, екцем, псоријазу и перут.

Промене расположења

Наше ментално здравље је уско повезано са нашим физичким здрављем. Дакле, било који проблем са варењем може изазвати стрес, депресију и слична ментална стања. Неравнотежа између микроорганизама, односно повећање такозваних лоших бактерија у цревима, изазива поремећај. То је зато што су црева одговорна за око 90 одсто производње серотонина, такозваног хормона среће.

Kako do savršenog gluteusa? Treninzi, fotošop ili estetska hirurgija?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке