Почетна > Свет
Свет

Малта: Истрага показала: За убиство крива Влада

Малтешка влада одговорна је за убиство истраживачке новинарке Дафне Каруане Галисије (Дапхне Царуана Гализиа) – резултат је јавне истраге те ликвидације.
Фото: Unsplash/Micaela Parente

У извештају који је данас, по закону, објавила сама Влада, наводи се да држава није препознала ризик по живот новинарке и није предузела мере да спречи убиство.

Новинарка, која је истраживала организовани криминал и корупцију у тој острвској држави, убијена је 16. октобра 2017. тако што је њен аутомобил миниран.

Породица новинарке, критичарке малтешке владе, тражила је независну јавну истрагу, пише ББЦ на основу извештаја малтешких медија.

У последње две године, у оквиру истраге испитано је више десетина сведока, укључујући истражитеље, политичаре и новинаре.

У извештају на 437 страна наводи се да су државне власти „створиле атмосферу некажњивости, што је генерисано са ‘врха’ “ те да је уочена „неоправдана блискост“ између великих компанија и владе.

Винсент Мускат је у фебруару, као резултат нагодбе након признања за саучесништво у том убиству које је шокирало Европу, осуђен на 15 година затвора. Уз Муската су за учествовање у убиству оптужене још две особе.