Почетна > Србија
Србија

Мали: Влада има новца за сва повећања, опозиција оставила земљу пред банкротом

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да Влада Србије има на рачуну пет милијарди евра и довољно новца за сва предвиђена повећања плата и пензија, реагујући на изјаву некадашњег државног секретара у Министарству финансија Горана Радосављевића о недовољном повећању пензија.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Мали је написао на свом Инстаграм налогу да су представници опозиције оставили земљу пред банкротом, а сада деле савете о томе на који начин треба управљати државом.

„Тако данас имате Горана Радосављевића, некадашњег државног секретара у Министарству финансија, који говори о недовољном повећању пензија, а заборавља да су нам у јуну 2012. године оставили на рачуну 8,5 милијарди динара. Та сума новца није била довољна ни за исплату пензија, а камоли за било какво повећање,“ истакао је Мали.

Он је додао да Влада годинама уназад, континуирано повећава ниво пензија, далеко изнад нивоа инфлације, што, како је навео, пензионери врло добро знају.

„У 2020. смо имали редовно повећање пензија од 5,4 одсто, у 2021. години 5,9 одсто, у 2022. години 5,5 одсто у јануару и 9 одсто у новембру, у 2023. години 12,1 одсто. Осим тога, имали смо једнократна давања од 4.000 динара плус 5.000 динара у 2020. години, затим 5.900 у 2021. години, као и 20.000 у 2022. години,“ подсетио је министар, напомињући да је кумулативно повећање редовних пензија за ове четири године 43,9 процената.

Према његовим речима, раст пензија се данас усклађује са “швајцарском формулом плус” тако да нам пензије прате раст плата, и зато очекујемо још једно велико повећање пензија.

„За разлику од времена када сте ви управљали јавним финансијама, удео плата и пензија у БДП-у је у потпуности под контролом, управо како не бисмо угрозили макроекономску стабилност. С обзиром на то да нам БДП расте, расту нам и пензије. Кад је реч о вашем времену, Радосављевићу, удео плата и пензија у БДП-у био толики да нисте могли ни да их исплатите,“ поручио је Мали.

Он је додао да нас рецидиви економске политике власти пре 2012. године стално подсећају у каквом је „економском живом блату“ тада била Србија.

„Ви сте тадашње пензионере навикли на немаштину и економски разорену Србију. Имали сте своју прилику да им помогнете. Сада пустите озбиљне људе који знају свој посао да раде на побољшању животног стандарда грађана,“ закључио је Мали.

То, како је навео, не иде без бриге о пензионерима који су на својим леђима увек носили велики део терета реформи.

Економиста Горан Радосављевић изјавио је данас да ће двоцифрено повећање пензија које је најавио председник Вучић бити кратког даха, као и да ће раст потрошачких цена и инфлација врло брзо “појести” свако повећање.

Он сматра да “свако повећање испод 40 одсто” не може да испрати раст потрошачких цена и инфлацију, и наводи да је у последњих годину и по дана “инфлација појела било какво повећање, било чега у Србији”.

Сећате ли се приче о “Добром дрвету“?

 

Преузмите андроид апликацију.