Почетна > Бизнис
Бизнис

Мали: Удео јавног дуга у БДП-у 51 одсто

 Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је удео јавног дуга у бруто друштвеном производу (БДП) Србије 51 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Он је за РТС казао да је просек европске зоне негде око 91 или 92 одсто.

„Имамо сјајне макроекономске резултате. Успели смо да сачувамо ту стабилност. Нама привреда и даље расте. Када погледате први квартал имамо 0,9 одсто раст БДП, други квартал раст 1,7 одсто, а укупно већ седам земаља у евро зони има негативан раст и ушли су полако у рецесију, а једна мала земља као што је Србија показује добре економске резултате у доба ове кризе која никада није била већа“, казао је Мали.

Он је навео и да ће инфлација у децембру бити осам одсто, док се за наредну годину пројектује њен просек од 4,9 одсто.

„Дефинитивно инфлација иде доле и сваки производ који је на снижењу доприноси томе“, рекао је Мали и додао да ништа није случајно и да држава води рачуна о сваком детаљу и бори се из дана у дан да олакша живот грађана Србије и подигне њихов животни стандард.

Према његовим речима, ова инфлација је увезена, а Србија није ни изазвала конфликт у Украјини, ни енергетску кризу, ни корону, али као са сваким другим изазовом, како је нагласио, сви заједно ћемо се изборити.

“ Зато је важно да будемо јединствени, да будемо сложни и да се да подршка председнику и да се конкретним активностима бавимо“, рекао је Мали и нагласио да ће конкретно повећање плата и пензија умногоме олакшати живот грађанима Србије и допринети њиховом животном стандарду.

Мали је подсетио и да пројекат „Боља цена“ улази у другу недељу и да је та акција дала ефекте.
„Покушавамо да у разговору са малопродајним ланцима смањимо цене основних животних намирница и других које су важне, и то даје ефекат“, казао је он.

 

Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici

Преузмите андроид апликацију.