Почетна > Бизнис
Бизнис

Танасковић: Пчеларима од следеће године субвенције од 1.000 динара по кошници

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић отворила је данас у Врању Шести пчеларски сајам југоисточног Балкана и најавила да ће пчелари од 2024. године добијати 1.000 динара по кошници.
FOTO TANJUG/STRAHINJA AÆIMOVIÆ/ bs

„Ове 2023. године пчелари су добијали 800 динара по кошници, а од следеће, 2024. године добијаће 1.000 динара по кошници и то је само једна субвенција која иде из директних давања, а сво друго улагање у опрему, маркетниг, прераду, производњу такође може бити субвенционисано, односно пчелари могу користити мере које је држава обезбедила“, истакла је министарка.

Танасковић је додала да јој је драго због тога што види велики број људи из региона који су дошли у Србију како би обновили своју опрему, видели шта је то што је Србија урадила у пчеларству и у производњи меда и кренули истим тим путем.

„Током 2022. године у Србији је произведено 91 одсто меда више него 2021. године и мислим да тих преко 14 хиљада тона иде у прилог чињеници да је овде пчеларство на врло завидном нивоу, да су људи препознали и да су пчеларством почели да се баве и они који се тиме нису бавили управо због подршке коју држава даје, због субвенција које држава даје, због строге контроле коју држава редовно спроводи“, рекла је Танасковић.

Напоменула је да не постоји могућност да у Србију уђе ништа што није у складу са законом и додала да сматра да су начин на који држава води мере и субвенције дали као резултат повећање производње за 91 одсто, што је дуплирана производња.

„Оно што је јако битно јесу отварања нових тржишта, ми смо земља која је потпуно окренута ЕУ и, као што знате, што се извоза меда тиче, ми имамо усаглашен сертификат са свим земљама ЕУ, са Канадом, Русијом, а тренутно усаглашавамо сертификат са Алжиром, Бахреином, САД и Израелом“, рекла је Танасковић.

Истакла је да је оно што се ове године догодило јако битно, а то је усаглашен и потписан сертификат са НР Кином и додала да се нада да ће, уколико буде потписан одговарајући кровни трговниски споразум између Кине и Србије, што се, према њеним речима, очекује до краја године, то знатно допринети онима који се баве производњом меда како би свој производ могли да извезу у ту земљу.

„Кинези су одушевљени нашим медом, а када сам била у Кини пре неколико месеци интензивно су причали о нашем вину и нашем меду, што значи да је завредело оно чиме се пчелари баве, као и квалитет до ког су дошли“, закључила је Танасковић.

U Srbiji posluje 20 banaka, 16 stranih i četiri domaće

 

Преузмите андроид апликацију.