Почетна > Србија
Србија

Мали: Просечна пензија од 2024. биће 390 евра, а плата од децембра 840 евра

 У Србији ће од 1. јануара наредне године просечна пензија бити 390 евра, а већ од децембра ове године просечна плата износиће 840 евра, изјавио је данас министар финансија и потпредседник Владе Србије Синиша Мали.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је за РТС рекао да је држава потпуно у динамици да до краја 2025. године просечна плата у Србији буде преко 1.000 евра, а просечна пензија од 430 до 450 евра.

Мали је подсетио да је више од 200.000 запослених у јавном сектору, односно просветари, медицинске сестре и техничари, као и неговатељице у установама социјалне заштите, већ добило први део плате за септембар увећан за 5,5 одсто, док су плате у целом јавном сектору повећане за 12,5 одсто 1. јануара ове године.

„Свима њима, а и осталима у јавном сектору следи још једно повећање од 1. јануара наредне године од најмање 10 одсто. Када погледате та повећања, то је преко 30 одсто повећање плата у јавном сектору само за ову годину, што је далеко изнад нивоа инфлације“, навео је Мали.

Он је подсетио да је пре 10 година просечна плата у Србији била 331 евро, а просечна пензија 204 евра.

Министар је додао и да пензионере у Србији већ од 1. октобра очекује ванредно повећање пензија од 5,5 одсто, да се од 1. јануара наредне године пензије повећавају за још 14,8 одсто, а да их крајем новембра, почетком децембра очекује и једнократна помоћ од 20.000 динара.

„Када погледате прошлу и ову годину, десило се оно што се никада у историји није десило. Невероватну смо ствар успели да урадимо, а при том смо сачували макроекономску стабилност. Нама су укупно пензије порасле и порашће заједно са овим повећањем 56,1 одсто само за две године“, нагласио је Мали.

Он је најавио и да пензионере у наредном периоду очекују бројне погодности уз пензионерску картицу, које од 1. октобра треба да заживе.

Према његовим речима, до петка се за ту картицу пријавило скоро 900.000 пензионера.

„Осим показивања великог поштовања и захвалности, желимо да им олакшамо треће доба. За седам дана ћемо имати и велики догађај. Тада креће примена пензионерске картице. И на овај начин показујемо колико се држава бори за наше најстарије грађане и колико желимо да им олакшамо треће доба“, казао је Мали.

 

Mali: Isplata jednokratne pomoći za decu od 10.000 dinara počinje sutra

Преузмите андроид апликацију.