Почетна > Бизнис
Бизнис

Мали: Позитиван ребаланс буџета, имамо новца за даље повећање плата и пензија

На данашњој седници Владе Србије усвојен је Предлог Закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2023. годину, објавио је министар финансија Синиша Мали.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

„Тиме настављамо политику даљег економског оснаживања наше земље, подржавамо грађане и привреду, настављамо да превазилазимо ефекате светске кризе, са што мањим последицама по Србију“, саопштио је Мали на свом Инстаграм профилу.

„Ребаланс буџета радимо пре свега због бољих резултата, дакле имамо један позитиван ребаланс, и то захваљујући бољој наплати прихода у износу од чак 60,6 милијарди. Укупно планирани приходи износе 1.904 милијарди динара“, написао је министар финансија.

„Ребалансом је предвиђен фискални дефицит буџета Републике од 227,5 милијарди динара, што је 2,8 одсто БДП-а. Дакле, имамо бољи резултат него што смо планирали, с обзиром на то да је пројектовани дефицит износио 3,3 одсто, односно 264 милијарде динара“, објаснио је Мали у објави на тој друштвеној мрежи.

Ребалансом буџета биће омогућено повећање плата за 5,5 одсто за запослене у просвети, за неговатељице у установама социјалне заштите и за медицинске сестре и техничаре. Од 1. октобра биће повећане и пензије, такође за 5,5%. Затим од 1. јануара следи још једно повећање плата за све запослене у јавном сектору, од око 10 одсто, и још једно повећање пензија од 14,8%, навео је.

Осим тога, у ребалансу буџета се налази и помоћ за мајке, односно децу до 16 година, од по 10.000 динара за свако дете.

„Осим ових великих издвајања за наше грађане, која ће допринети побољшању квалитета њиховог живота, издвојили смо и средства за нове капиталне пројекте и то додатних 23 милијарде динара. Ова издвајања су повећана са 427,2 милијарде на 452,3 милијарди динара, док су на нивоу опште државе издвајање за капиталне инвестиције повећана са 545,5 милијарди на 584,6 милијарди, а што је чак 7,2 одсто БДП-а“, истакао је Мали.

То значи новац за обилазницу око Крагујевца, почетак изградње неопходне инфраструктуре за специјализовану изложбу ЕКСПО, тунел у центру Београда Карађорђева – Булевар Деспота Стефана, радове на изградњи београдског метроа, Фрушкогорски коридор…, објаснио је.

Део средстава биће намењен и за додатне субвенције у пољопривреди, као што је и обећано, али и за лечење ретких болести и лечење у иностранству, закључио је Мали.

Opomena banke za prekorečeni minus 200 dinara

Преузмите андроид апликацију.