Почетна > Бизнис
Бизнис

Мали: Изједначавање минималне зараде и потрошачке корпе није законска обавеза

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће држава циљати да у што краћем периоду минималне зараде буду изједначене са минималном потрошачком корпом, али да то није законска обавеза.
Фото: Танјуг/МУСТ/Ђорђе Крстић

“ Ми смо се договорили да изједначимо минималне зараде и потрошачку корпу али то нигде не стоји и није законска обавеза „, казао је он новинарима у Лештану након обиласка предузећа „Еко-сан“ које је учествовало у конкурсима за бесповратна средства малим предузећима за набавку опреме и које је у току претходне године на тај начин набавило соларне панеле.

Мали није могао прецизно да каже када ће се ово изједначавање десити, јер како је нагласио то зависи од многих параметара, не само у Србији него и у свету.

Он је навео и податак да је минимална зарада у Србији ове године повећана за 14,3 одсто.

Мали је објаснио и да је минимална зарада по дефиницији износ накнада који се обезбеђиује запосленима у случају да предузеће уђе у неки проблем као што је на пример стечај и да она нема никакве везе са потрошачком корпом.

Он је објаснио и да до изједначавања минималне потрошачке корпе и минималних зарада није дошло до сада, иако је било најављивано да ће се десити 2018, због короне и економске кризе што је, како је додао, био велики проблем не само наше економије.

Према речима министра финасија Србије, тренутно се воде преговори са синдикатима и послодавцима о минималној заради и сваки ти разговори имају смисла.

„Сваке године разговарамо о томе. То нису једноставни разговори, јер свако има своје жеље, али чињеница да је данас минимална зарада око 40.000 динара у односу на неких 15.700 динара колико је била пре 10 година најбоље све говори“, казао је он.

Министар је навео и податак да је у јуну ове године у Србији било 2.367.000 запослених и да је то јако битно да се зна када се говори о минималној заради, јер мора да се прави баланс између тога.

„Ако идете нагло са повећањем плата, послодавци могу да крену са отпуштањима. Зато то није једноставна одлука“, додао је Мали.

Он је нагласио и да се држава у претходном периоду трудила да сачува радна места и повећа број запослених, а паралелно са тим да повећава и плате.

Na Beogradskom sajmu u septembru sajmovi tekstila, prevoznika, oružja

Преузмите андроид апликацију.