Почетна > Србија
Србија

Мали број Срба изашао на Задушнице у јужном делу Косовске Митровице

Мали број Срба обишао је данас на Задушнице градско гробље у јужном делу Косовске Митровице, већински насељеном албанским становништвом.
Фото: WikimediaCommons/Petar Milošević

„Овде су ми сахрањени отац и мајка, али и цела породица мога супруга“, каже за Танјуг једна становница северног дела Косовске Митровице у коме живи већински Срби.

Поново је тужна слика дочекала Србе који су се самосталним превозом организовали да посете споменике својих предака. На сваком кораку видљиво су оскрнављени споменици српских гробова.

„Бесна сам због тога како изгледа наше гробље и шта су нам Албанци урадили са споменицима. А још беснија сам што због тренутне ситуације људи нису смели да изађу на гробље“, истакла је друга становница северног дела града.

Појединци са тугом покушавају да очисте шибље и коров са поломљених споменика.

„Немојте ништа да ме питате, погледајте на шта нам личи гробље. Ово је срамота“, само је љутито прокоментарисао старији господин, док је покушавао да запали свећу.

Оскрнављено православно гробље у Ковоској Митровици налази се у јужном делу града, где живе Албанци, док се албанско гробље налази у северном делу града, где живе већином Срби и нетакнуто је.

Ове године због тренутно затегнуте безбедносне ситуације на северу Косова и Метохије није било организованог превоза за Србе како би посетили гробље у јужном делу града.

У јужној Митровици од Срба у парохијском дому цркве Светог Саве живи само свештеник са породицом.

Vučić: Raspisao bih izbore u septembru, prelazne Vlade neće biti dok sam živ

 

Преузмите андроид апликацију.