Iako reč salsa na španskom znači bilo koju vrstu sosa, kod nas obično označava paradajz sos. Za mnoge je pripremanje ovog sosa za zimu i dalje važan godišnji događaj, čak i povod za okupljanje porodice ili prijatelja.
Skoro svaka porodica ima svoj recept ili neku tajnu koja njihov sok od paradajza čini najboljom i neponovljivom. Istina je, naravno, da je priprema ovog sosa veoma jednostavna.
Sezonu svežeg paradajza svakako treba maksimalno iskoristiti jer je ovaj sos niskokaloričan i veoma hranljiv. Paradajz za pripremu soka mora biti potpuno zreo, veliki, mesnat i sladak. Treba voditi računa da imaju manji udeo vode i tanju, mekšu kožu. Nikada nemojte koristiti mali paradajz jer od njih nećete dobiti ništa, a kamoli sok.
Da li morate da ogulite paradajz da biste napravili sok?
Nije nužno, posebno ako planirate da kuvate paradajz veoma dugo. Ali pošto koža može ostaviti oštar ukus, ipak je bolje uložiti malo dodatnog napora i oguliti ih. Stavite paradajz u činiju ili šerpu i prelijte ih ključalom vodom i ostavite tako 5 minuta. Zatim ih vadite jedan po jedan i šiljatim nožem napravite rez na svakoj. Koža će lako skliznuti.
Šta je sa semenkama?
Naravno, i ovo je tema o kojoj se žestoko raspravlja, bez konsenzusa. Radite kako želite, ali naša preporuka je da uklonite sve ili barem većinu semena. I oni, kao i koža, znaju kako da proizvedu oštar ukus.
Luk i beli luk?
I luk i beli luk dobro idu uz paradajz. Možete koristiti samo jedan od ovih sastojaka ili oba, ali morate da odlučite da li želite da ih dodate odmah ili ćete luk i beli luk dodavati posle dok budete kuvali hranu sa sokom od paradajza. Mnogi ljudi biraju da kuvaju čisti sos ili koriste veoma male količine belog i/ili luka jer će se njihove arome promeniti i intenzivirati dok sos odstoji. Tradicionali sok zahteva zreli paradajz, maslinovo ulje i začine – obično peršun (petrusimul) i/ili bosiljak, a sve ostalo možete lako dodati kasnije. Ljudi znaju da u sok stave šećer, med, cimet.. Svima po volji.
Tajna dobrog soka leži u dugotrajnom kuvanju na niskoj temperaturi
Pazite da za kuvanje ne koristite aluminijumsku šerpu, jer može doći do oksidacije, a tradicionalno se ne koristi šporet, već se lonac samo povremeno protrese kako se salata ne bi lepila za dno. Kuvajte sos do željene gustine, najmanje sat vremena. Među hiljadama različitih recepata izaberite onaj koji vam najviše odgovara i samo se pridržavajte osnovnih pravila koja smo ovde naveli: veliki i zreli paradajz ubran na vrhuncu sezone, bez aluminijuma i dugog, strpljivog kuvanja na laganoj vatri.
Preuzmite android aplikaciju.