Почетна > Свет
Свет

Мале нуклеарне електране биће изграђене широм света

,,Instance BV“ је архитектонски студио који ради са енергетском компанијом ,,GE Hitachi“ на дизајну низа малих нуклеарних електрана које ће бити изграђене широм Северне Америке, Европе и Азије.
<img src="plant.jpg" alt="nuclear power plant">
Фото: Pixabay/fietzfotos

Мали модуларни реактори SMR ће можда моћи да помогну у процесу декарбонизације.

Компактне електране развија ,,GE Hitachi“, а оне су заједничко улагање ,,General Electrica“ и ,,Hitachi“-a, с циљем пружања економичног решења за производњу електричне енергије помоћу нуклеарних реактора.

Постројења ће бити изграђена коришћењем модуларних компоненти како би се скратило време изградње и користило мање материјала.

Због своје мање величине, SMR-ови нуде већу скалабилност, флексибилност и сигурност у односу на велика нуклеарна постројења. У постројењима ће се користити реактори са кључањем воде.

Кина жели да направи први чисти нуклеарни реактор.

Ова метода укључује загревање воде реактором нуклеарне фузије и производњу паре, која се затим пропушта кроз турбину за производњу енергије. Касније се пара кондензује у воду и поново користи у процесу загревања.

SMR ће бити распоређени на локацијама у Северној Америци, Европи и Азији већ 2028. године, према речима енергетских компанија.

Циљ увођења је помоћ земљама у испуњавању њихових циљева декарбонизације, истовремено промовишући употребу обновљивих извора енергије.

Нуклеарна фузија од 2025?

,,General Fusion“ је недавно открио своју прототипну електрану, која се гради како би показала потенцијал њихове технологије нуклеарне фузије као извора енергије без угљеника. Прототип је развила фирма ,,Ama A Levete“, а када буде завршена 2025. године, то ће бити прва електрана ове врсте на свету.

Uz vrbovo drvo čistije termoelektrane

 

Преузмите андроид апликацију.