Почетна > Свет
Свет

Макрон оптужио Русију за антифранцуску пропаганду у Африци

Председник Француске Емануел Макрон оптужио је Русију да „храни“ антифранцуску пропаганду у Африци и да се понаша као „грабљивица“ у проблематичним афричким земљама.
Фото: Танјуг/AP Photo/Seth Wenig

Говорећи на маргинама самита нација француског говорног подручја у Тунису, Макрон је замољен да одговори критичарима који наводе да Француска искоришћава историјске економске и политичке везе у својим бившим колонијама ради сопствених интереса, пренео је Ројтерс.

„Ову перцепцију хране други, то је политички пројекат“, рекао је Макрон у интервјуу за ТВ5 Монд.

Он је казао да није будала и да многе инфлуенсере, који понекад говоре у њиховим програмима, плаћају Руси, који су им познати.

„Известан број сила, које желе да прошире свој утицај у Африци, то раде да би повредиле Француску, повредиле њен језик, посејале сумње, али пре свега они следе одређене интересе“, додао је Макрон.

Француска, бивша колонијална сила у већем делу западне и централне Африке, има дугогодишње војне везе широм франкофоне Африке, а француске трупе су биле стациониране у Малију читаву деценију у склопу противтерористичке операције, навела је агенција.

Критичари оцењују операцију Француске неуспешном и криве је за даљу дестабилизацију региона.

Француска се, такође, бори за утицај у Африци са Русијом последњих година, након распоређивања приватне групе Вагнер у неколико земаља, укључујући Централноафричку Републику (ЦАР) и Мали.

Париз је морао да повуче трупе из Малија након што је војска те афричке земље извела пуч 2020. године.

Војне вође су касније позвале групу Вагнер да помогне у деценијској борби против исламистичких милитаната и како би прекинуле везе са Француском.

Русија је навела да Вагнер нити представља руску држав, нити је она финансира.

Макрон је рекао да се Русија понаша као „грабљивица“. „Морате само да погледате шта се дешава у Централноафричкој Републици или негде другде да бисте видели да је руски пројекат који се тамо води, када је Француска гурнута у страну, пројекат грабљивице“, рекао је Макрон.

„То је урађено уз саучесништво руске војне хунте“, истакао је он.

Cekov: Ukrajina nema šanse da povrati Krim

Преузмите андроид апликацију.