Почетна > Бизнис
Бизнис Свет

Мађарска тражи додатних 700 милиона кубика гаса од Русије

Мађарска је од Русије затражила додатних 700 милиона кубних метара природног гаса, рекао је данас министар спољних послова Петер Сијарто у Москви додајући да је циљ мађарске владе да обезбеди енергетску сигурност земље.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File

„Неки могу да продају празна обећања, други да руше канале комуникације, али чинејница је да физичка реалност не може да се мења и једноставно сада није могуће купити додатни природни гас у Европи без руских извора“, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре са руским колегом Сергејом Лавровим.

Складишта гаса у Мађарској попуњена су по плану, а тренутно је то на нивоу од 27,3 одсто годишње потрошње, преноси МТИ.

„У нормална времена, то би било довољно и пружало би сигурност, али као што сви знамо, ово нису нормална времена и морамо да тражимо додатну сигурност“, додао је он.

Сијарто је навео и да је Мађарска предузела све неопходне мере да добије додатне количине и да обезбеди финансијске ресурсе за то, те додао да влада жели да обезбеди довољно гаса свакој породици у или компанији у Мађарској.

Осим енергетске безбедности, Сијарто је рекао да је циљ његове посете Москви да покаже да Мађарска жели мир у УКрајини јер рат има трагичне последице.

„Молимо све да учине напор да обезбеде да се рат оконча што пре, а да се мир што пре врати“, рекао је Сијарто.

Pandemija ubrzala digitalizaciju poslovanja za 10 godina

Преузмите андроид апликацију.