Почетна > Свет
Свет

Мађарска одлаже пријем Шведске у НАТО због критика Стокхолма

Мађарска ће одлажити пријем Шведске у НАТО због критика из Стокхолма на рачун политике премијера Виктора Орбана, саопштено је данас из мађарске владе.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys

Портпарол Золтан Ковач рекао је да премошћавање тог јаза захтева напор обе стране, преноси Ројтерс.

Шведска и Финска затражиле су придруживање војном савезу НАТО прошле године, након руског напада на Украјину, али су процес стопирале Мађарска и Турска.

Након вишемесечног одуговлачења Орбанове владајуће странке Фидес, мађарски парламент је у понедељак одобрио предлог закона којим се Финској дозвољава да се придружи НАТО-у, али је шведски захтев и даље на чекању.

„У случају Шведске, постоји велики број притужби које треба решити пре него што се ратификује пријем земље“, навео је Ковач на свом блогу.

Он је саопштио да су шведски представници „у више наврата настојали да ударе на Мађарску дипломатским путем, користећи свој политички утицај да нашкоде мађарским интересима“, алудирајући на шведске критике због урушавања владавине права од стране Орбанове владе у последњих 13 година.

Са друге стране Орбан негира ове наводе и тврди да Стокхолм годинама заузима „непријатељски став“ према Будимпешти.

„Додавањем на ово проблема и притужби које има Анкара нема много простора за маневрисање, барем не док Швеђани не промене мишљење и понашање и помогну да ове дуготрајне ране зацеле“, рекао је Ковач.

Турски председник Тајип Ердоган саопштио је прошле недеље да ће турски парламент такође почати са процесом ратификације пријема Финске, док је Шведску оптужио да пружа уточиште курдским милитантима.

Zelenski poziva Sija da poseti Ukrajinu

Преузмите андроид апликацију.