Почетна > Свет
Свет

Мађарска негира да је ставила вето на заједничку изјаву ЕУ о Нагорно-Карабаху

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто демантовао је данас да је Мађарска ставила вето на заједничку изјаву свих 27 држава чланица ЕУ о нападу Азербејџана на Нагорно-Карабах.
Фото: Танјуг/AP Photo/John Minchillo

Јуче је објављено неколико лажних вести око изјаве ЕУ о ситуацији у Карабаху. Истина је да су Мађарска и неколико других држава чланица дале коментаре и предлоге на заједничку изјаву, али договор није постигнут, па је високи представник ЕУ издао саопштење у своје име, рекао је Сијарто, коментаришући јучерашње саопштење Жозепа Бореља, преноси Армен прес.

Сијарто је рекао да је став Мађарске јасан и да је неопходан мир уместо рата.

„После много деценија, дошло је време да се окончају патње народа Нагорно- Карабаха, додао је мађарски министар спољних послова.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поручио је у четвртак да Европска унија осуђује војну операцију Азербејџана против јерменског становништва Нагорно-Карабаха, као и да ће присилно расељавање јерменског цивилног становништва с те територије војним или другим средствима наићи ће на снажан одговор ЕУ.

U toku su pregovori između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana o povlačenju trupa

 

Преузмите андроид апликацију.