Почетна > Свет
Свет

У току су преговори између Нагорно-Карабаха и Азербејџана о повлачењу трупа

У току су преговори између представника Нагорно-Карабаха и азербејџанске стране, уз посредовање руских мировних снага, о организовању процеса повлачења трупа и обезбеђивању повратка евакуисаних грађана у своја насеља након војне агресије Азербејџана, саопштио је Инфоцентар Нагорно-Карабаха.
Фото: Танјуг/AP Photo

Расправља се и о процедури уласка и изласка из Нагорно-Карабаха за грађане, преноси агенција Армен прес.

Како је раније јавио Ројтерс, јерменско руководство Нагорно-Карабаха саопштило је да још није било конкретних резултата из разговора са азербејџанском страном о могуц́им безбедносним гаранцијама или амнестији која Баку предлаже након офанзиве на регион.

Азербејџан ће амнестирати јерменске борце из Карабаха који положе оружје, рекао је Ројтерсу саветник председника за спољну политику Хикмет Хаџијев.

Представници Јермена из Карабаха рекли су да споразум још није постигнут.

„Ова питања још увек морају бити решена“, рекао је Давид Бабајан, саветник Самвела Шахрамањана, председника самозване Републике Арцах, рекао је Ројтерсу.

Он је додао да је ситуација веома тешка, да су људи су гладни, нема струје, нема горива, а има много избеглица.

Он је међутим рекао да је постигнут договор за пролаз хуманитарног конвоја из Јерменије преко коридора Лачин.

Седам руских мировних возила, укључујуц́и велике камионе, прошао је данас јерменски контролни пункт који је кренуо ка Нагорно-Карабаху.

Азербејџанска 24-часовна војна операција ове недеље приморала је етничке Јермене у Карабаху да прихвате понижавајуц́е услове споразума о прекиду ватре у среду који је подстакао позиве на оставку јерменског премијера Никола Пашињана.

SAD: Robot će pretraživati objekte u plamenu i pronalaziti ugrožene

Преузмите андроид апликацију.