Почетна > Свет
Свет

Мађарска највећа препрека за Украјину у ЕУ

Шефица ЕУ Урсула фон дер Лајен изнела је у среду визију проширене Европске уније која би укључивала Украјину – али Кијев још увек посла до зеленог светла за преговоре о чланству, а Мађарска је виђена као потенцијална препрека, пише Ројтерс.

Земље ЕУ треба да одлуче у децембру да ли да дозволе Украјини да отпочне преговоре о придруживању – потез који би захтевао једногласну подршку свих 27 земаља у блоку.

Председница Европске комисије фон дер Лајен рекла је Европском парламенту да је Украјина већ направила „ велике кораке “ откако је прошле године проглашена кандидатом за чланство, али земље кандидати морају да испуне низ политичких и економских критеријума да би започеле преговоре о чланству – и морају да испуне строже услове у погледу демократије, владавине права и економских стандарда – пре него што заиста могу да се придруже ЕУ.

Европска комисија је у јуну саопштила да је Кијев завршио два од седам корака на путу ка преговорима, али да мора учинити више на реформи судова, борби против корупције и прања новца, обуздавању олигарха и побољшању третмана мањина.

Дипломате и званичници ЕУ кажу да ће Француска и Немачка, вероватно подржати почетак преговора ако Комисија да позитивну процену. Извештај се очекује у октобру, али би могао бити одложен до новембра, кажу званичници.

Међутим, Мађарска ће бити тврђи орах за Кијев, кажу дипломате и званичници, посебно када је у питању третман етничких Мађара у Украјини.

„За Украјину је највећа препрека Мађарска и дискусија око националних мањина“, рекао је високи дипломата ЕУ под условом да остане анониман. Политички ће то бити најважнија препрека.

Мађарски премијер Виктор Орбан негује топлије везе са Москвом и више пута се сукобљавао са Кијевом, укључујући и право етничких Мађара да уче на свом матерњем језику након што је Украјина усвојила закон о ограничавању употребе мањинских језика у 2017. школе.

Будимпешта се такође сукобила са Кијевом због укључивања мађарске ОТП банку на украјинску црну листу компанија оптужених за финансијску подршку рату у Русији – оптужба коју и Мађарска и банка негирају.

Ankara: izveštaj Evropskog parlamenta nepravedan i površan

Преузмите андроид апликацију.