Почетна > Свет
Свет

Анкара: извештај Европског парламента неправедан и површан

Извештај Европског парламента о Турској препун је неправедних оптужби и предрасуда и одраз је површног и кратковидог приступа према Анкари, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова те земље.
Фото: Unsplash/mappingmegantravel

„Извештај је заснован на дезинформацијама које шире антитурски кругови и пун је неправедних оптужби и предрасуда. Он је такође одраз континуираног површног и кратковидог приступа Европског парламента како према односима са нашом земљом, тако и према будућности ЕУ”, наводи се у саопштењу Министарства, преноси агенција Анадолија.

Турско Министарство додало је да извештај такође показује да су посланици Европског парламента и даље затвореници популистичке политике и да су „далеко од развоја правог стратешког приступа и Европској унији и региону”.

„У тако критичном периоду у погледу стабилности и безбедности нашег континента, када је настала могућност за оживљавање односа између Турске и ЕУ, сматрамо неразумним да Европски парламент предузима овакве кораке уместо да преговара о чланству наше земље у Европској унији”, истиче се у саопштењу.

Европски парламент је у свом извештају у среду навео да препреке за приступање Турске Европској унији представљају проблеми у области људских права и демократских вредности и предложено је да се „пронађе паралелна и реалистична структура за односе ЕУ и Турске”.

Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да ће пријем Шведске у НАТО постати могућ након што Турска буде примљена у Европску унију.

Касније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да је Ердоган пристао да „што је пре могуће” турском парламенту упути папире за ратификацију пријаве Шведске за улазак у НАТО, преноси Спутњик.

Saudijska Arabija pogubila dvojicu vojnih oficira optuženih za izdaju

Преузмите андроид апликацију.