Почетна > Свет
Свет

Лула: Превазилажење изазова на путу ка супериорнијим облицима коегзистенције

Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва обратио се данас учесницима Генералне скупштине Уједињених нација (ГСУН) изразивши поверење „у људски капацитет да се превазиђу изазови и еволуира ка супериорнијим облицима коегзистенције“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Richard Drew

Он је подсетио да је први пут стајао на дебатном подијуму Генералне скупштине УН пре тачно 20 година и поручио да до данас није изгубио своје „непоколебљиво поверење у човечанство“.

Председник Бразила је упозорио да свет до данас још увек није схватио озбиљност климатске кризе која „куца на наша врата, уништава наше домове, наше градове, наше земље, убија и намеће губитке и патње нашој браћи, посебно најсиромашнијима“.

Бразилски лидер је предочио да је климатским променама највише погођено рањиво становништво на глобалном југу, док је 10 одсто најбогатије светске популације одговорно за скоро половину укупног угљеника који се ослобађа у атмосферу.

„Ми земље у развоју не желимо да следимо овај модел“, поручио је Лула и подсетио да је Бразил предводник енергетске транзиције и да 87 одсто електричне енергије производи из чистих и обновљивих извора.

Према његовим речима крчење шума у ​​бразилском Амазону, подручју у којем живи 50 милиона људи, смањено за 48 одсто.

„Цео свет је увек говорио о Амазону, али сада Амазон говори сам за себе“, рекао је председник Бразила.

Лула је подсетио да је централна тема његовог говора пре 20 година била глад и оценио је да данас у свету влада већа неједнакост јер 10 најбогатијих људи на свету има веће богатство од 40 одсто најсиромашнијих у свету.

Председник Бразила је нагласио да је његова земља посвећена спровођењу свих 17 циљева одрживог развоја (СДГ) и да је покренуо план за окупљање низа иницијатива за смањење сиромаштва и несигурности хране, преноси Гардијан.

Говорећи о рату у Украјини председник Бразила је рекао да рат у Украјини „разоткрива колективну неспособност“ да се спроводе циљеви и принципи Повеље УН.

„Не потцењујемо тешкоће у постизању мира, али ниједно решење неће бити трајно ако није засновано на дијалогу. Поновио сам да би требало радити на стварању простора за преговоре“, истакао је Лула.

Он је обећао да ће се борити против фемицида и свих облика насиља над женама, као и да ће се залагати за права ЛГБТКИ група и особа са инвалидитетом.

Gutereš pozvao da se ne odustaje od napora za uspostavljanje mira u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.