Почетна > Свет
Свет

Гутереш позвао да се не одустаје од напора за успостављање мира у Украјини

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је данас да се не одустаје од напора усмерених на успостављање мира у Украјини.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer

Он је на генералној дебати Генералне скупштине УН рекао да би једино тако она могла да служи као глобална сигурносна мрежа за земље у развоју које имају економске проблеме, укључујући пакет за помоћ од 500 милијарди долара годишње за оне земље које су највише задужене.

„Чини се да свет није у стању да одговори на све веће глобалне изазове“, рекао је Гутереш и упозорио да међународне институције, уколико не буду реформисане, ризикују да постану део проблема.

Генерални секретар је указао да се продубљују поделе између економских и војних сила, између Севера и Југа, Истока и Запада.

Гутереш је упозорио да је одговор света на климатске промене потпуно неадекватан и недовољан.

Он је захтевао пакт климатске солидарности према којем би сви велики емитери уложили додатне напоре да смање емисије загађења, док би богатије земље подржавале економије у развоју финансијски и у технологији да то учине.

Гутереш је такође истакао да, на пример, Африка има 60 одсто светских соларних капацитета, а да има само два одсто улагања у обновљиве изворе енергије.

Гутереш је позвао земље ОЕЦД-а да потпуно напусте коришћење угља до 2030. године, а остатак света до 2040.

Генерални секретар је потврдио да ће именовати до краја године комисију на високом нивоу која ће га извештавати о импликацијама употребе вештачке интелигенције.

Он је предложио формирање новог глобалног тела за вештачку интелигенцију које би могло да обезбеди информације и експертизе за државе чланице као што то ради Међувладин панел за климатске промене.

Такође, Гутереш је позвао да се не одустаје од напора усмерених на успостављање мира у Украјини.

„Не смемо успорити наше напоре у борби за мир, праведан мир у складу са Повељом УН и међународним правом“, рекао је Гутереш на општој дебати Генералне скупштине УН.

Када би свака држава испунила своје обавезе према Повељи УН, било би загарантовано право на мир, указао је Гутереш, наводећи да када земље прекрше те обавезе, цео свет постаје несигуран и истичући као доказ за то инвазију Русије на Украјину.

Гутереш је истакао да рат у Украјини утиче на цео свет и да претње од нуклеарног рата доводе све у опасност.

„Игнорисање глобалних уговора и конвенција све нас чини мање безбедним“, навео је Гутереш.

Гутереш је истакао да су свету хитно потребни украјински прехрамбени производи, као и руска храна и минерална ђубрива да би се стабилизовала тржишта и обезбедило сигурно снабдевање.

„Нећу одустати од својих напора да то постигнем“, навео је Гутереш.

Према његовим речима, свет се убрзано креће ка мултиполарном светском поретку након што је неко време био униполаран после Хладног рата.

Гутереш је оценио да је то добро јер, како је навео, „отвара нове могућности за правичност и равнотежу у међународним односима“.

Генерални секретар је, међутим, истакао да сама мултиполарност не може да гарантује мир.

„Мултиполарном свету су потребне јаке и ефикасне мултилатералне институције“, рекао је Гутереш, наводећи да је због тога тога потребна реформа Савета безбедности УН и осталих међународних институција да би могле успешно да решавају савремене проблеме.

 

Asad ove nedelje putuje u Kinu na samit sa Sijem

Преузмите андроид апликацију.