Почетна > Свет
Свет

Лукашенко: Захтеви Пољске и Балтика за одлазак Вагнера неразумни и глупи

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је данас да су захтеви Пољске и балтичких држава за повлачење плац́еничке групе „Вагнер“ из Белорусије „неразумни и глупи“.

Он је на седници Савета безбедности оценио да те земље „шире хистерију“ због присуства „Вагнера“ на територији Белорусије.

Указао је на то да те земље истовремено повећавају војне буџете и распоређују велике војне формације на границе са Белорусијом, као и да су у Пољској и на Балтику, које су чланице НАТО-а, стациониране стране трупе, преноси Белта.

„Одговор је једноставан: ни у Пољској, ни у Литванији, ни у другим балтичким државама не би требало да постоји ниједан страни војник.Онда можемо да разговарамо и о присуству војника из других земаља овде.То су у неразумни и глупи захтеви“, поручио је Лукашенко.

Група „Вагнер“, чији је лидер Јевгениј Пригожин погинуо у авионској несрец́и у Русији прошле недеље, преместила је неке од својих бораца у Белорусију према договору постигнутом уз посредство Лукашенка након побуне у јуну.

Пољска и њени суседи виде присуство „Вагнера“ у Белорусији као безбедносну претњу, а Варшава је као одговор распроедила неке од својих трупа на истоку према белоруској граници.

Obezbeđenje za 41 poslanika u Holandiji zbog pretnji

Преузмите андроид апликацију.