Почетна > Свет
Свет

Обезбеђење за 41 посланика у Холандији због претњи

Најмање 41 посланик холандског доњег дома је под обезбеђењем због онлајн или физичких претњи које су им упућене, што је више од четвртине од 150 чланова тзв. Тведе Камера.
Фото: Танјуг/AP Photo/Patrick Post

Ови подаци објављени су на основу истраживања спроведеног након шо су Сигрид Каг и неколико других политичара изјавили да ће барем делимично напустити политику због претњи које су им упућене, преноси НЛ Тајмс.

“Ово је шокантно велики број посланика. То је директан напад на нашу демократију, владавину права, на све нас“, рекла је минситарка правде Дилан Јесилгоз-Зегеријус, и истакла да су поред посланика, посебне мере одобрене и за многе адвокате, новинаре, тужиоце, судије и друге.

Истакла је да се залаже за то да на друштвеним мрежама доступним унутар Европске уније буде мање анонимности, али је додала да Холандија не може сама ништа да уради по том питању.

“Мислим да је невероватно кукавички да неко направи анонимни налог, а затим каже све те ствари о неком другом, које се очигледно не би усудио да каже под својим именом“, рекла је министарка.

Посебне мере обезбеђења омогућене су за сваког од председника 21 партије у Тведе Камеру, а укључују и алармне системе, посебна врата која онемогућују провале, као и специјално дугме за узбуну кој је уграђено у њихове домове.

“Речи имају утицај. А код политичара је важно да могу да раде свој посао у потпуној слободи, а не да се они сваки пут осврну преко рамена и помисле: Да ли је на мене ред? Или ће то бити чланови моје породице?“, рекао је тужилац Франк ван Кинс.

Kuleba: Kritičari “spore“ kontraofanzive pljuju u lice ukrajinskim vojnicima

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке