Početna > Svet
Svet

Lukašenko: Počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije

 Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Belorusije.
Foto: Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

„Predsednik Rusije Vladimir Putin me je obavestio da je potpisao ukaz o našim akcijama o raspoređivanju nuklearnog oružja u Belorusiji. Dakle, radi se o konkretnom dokumentu. Doneta je odluka koja je nastavak onoga što je usmeno rečeno. Trebalo je u Belorusiji pripremiti i mesta skladištenja. Sve smo to uradili, zato je već počelo prebacivanje nuklearne municije“, rekao je Lukašenko u Moskvi, prenela je beloruska agencija „Belta“.

Proces se odvija u okviru sporazuma sa Rusijom o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Na pitanje novinara da li se nestrateško nuklearno oružje već nalazi u Belorusiji, Lukašenko je odgovorio da će to razjasniti nakon povratka u zemlju.

Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Belorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će izgradnja skladišta za pomenutu vrstu oružja na teritoriji Belorusije biti završena 1. jula, preneo je Sputnjik.

Ruski lider je takođe kazao da Rusija neće prekršiti međunarodne obaveze i da će uraditi isto što Amerika čini već decenijama, razmeštajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi.

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, reakcija Zapada neće uticati na planove Moskve.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će Moskva zadržati kontrolu nad nestrateškim nuklearnim oružjem koje će biti raspoređeno u Belorusiji.

Potpisan dokumente o skladištenju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji

 

Preuzmite android aplikaciju.