Početna > Život i stil
Život i stil

Lovačka salata: Recept za zimnicu koju ćete napraviti lako i brzo

Priprema za zimu kod nas je uvek je obeležena dobrim tradicionalnim receptima.
Foto: Pixabay/congerdesign

Tako se uz domaći ajvar, kiseljenje cvekle, pripremanje kiselih krastavaca i paprika sprema i lovačka salata. Lovačka salata je dobro poznat recept za zimnicu, koja je omiljena među onima koji vole blago začinjena jela.

Lovačka salata se priprema od paprike, paradajza, šargarepe, luka i začina, a u zimskim mesecima može da se koristi kao sos, preliv ili kao dodatak testeninama.

Šta je lovačka salata?

Lovačka salata je kombinacija slatkih, slanih i ljutih ukusa koji se dobro slažu i stvaraju ukusnu kombinaciju bogate arome. Naziv lovačka salata potiče zbog pikantnosti, ali i zbog toga što se odlično slaže sa mesnim pečenjima. Ne brinite, može i sa manje bibera ili bez ljute paprike, da ne ispadne tako ljuto.

Recept za lovačku salatu je vrlo jednostavan.

Najbolje bi bilo da koristite sveže namirnice iz bašte, a preporučuje se i rog bibera. Priprema se dosta brzo, a čuva se u dobro zatvorenim teglama na hladnijem i tamnom mestu.

Recept za lovačku salatu

Potrebni sastojci za lovačku salatu:

  • 3 kilograma paprike
  • 2 kilograma paradajza pola kilograma šargarepe
  • 2 čena belog luka ljuta paprika (opciono)
  • glavica belog luka
  • 2 kašike mlevenog bibera (ili više po želji)
  • 2 kašike soli
  • 200 ml ulja
  • 200 ml sirćeta
  • 100 grama šećera

Pripremate je tako što šargarepu prvo isečete na kolutove ili kockice, a papriku na sitne trakice ili kockice. Očistite biber od semenki. Paradajz oljuštite i iseckajte na kriške i sameljite da dobijete sok od paradajza. Prokuvajte sok od paradajza, a posle 10 minuta dodajte šargarepu iseckanu na kolutiće. Dodajte sirće, ulje, so i šećer. Ostavite ovu smesu da se kuva na srednjoj vatri dok se ne zgusne, što je oko sat vremena. Ako vam se čini da je lovačka salata previše gusta, ne brinite, paprika će dodati tečnost. Nakon što se zgusne, dodajte isečene paprike i ostavite da se kuva još 40 minuta na srednjoj vatri. Dok se kuva, luk i beli luk očistite i propasirajte da ne budu na komadiće. Posle 20 minuta kuvanja dodati biber i ljutu papriku po želji i rendani crni luk. Dok se ovo kuva, pripremite vruće tegle u rerni. To radite tako što ih stavite na tepsiju i uključite rernu na 100 stepeni. Kada je lovačka salata gotova, sipajte je u vruće tegle i odmah dobro zatvorite. Tek kada se lovačka salata u teglama ohladi, što može da potraje i jedan ceo dan, odnesite je na hladnije i tamno mesto.

Tri zdrave navike koje mogu da poremete probavu

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake