Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ловачка салата: Рецепт за зимницу коју ћете направити лако и брзо

Припрема за зиму код нас је увек је обележена добрим традиционалним рецептима.
Фото: Pixabay/congerdesign

Тако се уз домаћи ајвар, кисељење цвекле, припремање киселих краставаца и паприка спрема и ловачка салата. Ловачка салата је добро познат рецепт за зимницу, која је омиљена међу онима који воле благо зачињена јела.

Ловачка салата се припрема од паприке, парадајза, шаргарепе, лука и зачина, а у зимским месецима може да се користи као сос, прелив или као додатак тестенинама.

Шта је ловачка салата?

Ловачка салата је комбинација слатких, сланих и љутих укуса који се добро слажу и стварају укусну комбинацију богате ароме. Назив ловачка салата потиче због пикантности, али и због тога што се одлично слаже са месним печењима. Не брините, може и са мање бибера или без љуте паприке, да не испадне тако љуто.

Рецепт за ловачку салату је врло једноставан.

Најбоље би било да користите свеже намирнице из баште, а препоручује се и рог бибера. Припрема се доста брзо, а чува се у добро затвореним теглама на хладнијем и тамном месту.

Рецепт за ловачку салату

Потребни састојци за ловачку салату:

  • 3 килограма паприке
  • 2 килограма парадајза пола килограма шаргарепе
  • 2 чена белог лука љута паприка (опционо)
  • главица белог лука
  • 2 кашике млевеног бибера (или више по жељи)
  • 2 кашике соли
  • 200 мл уља
  • 200 мл сирћета
  • 100 грама шећера

Припремате је тако што шаргарепу прво исечете на колутове или коцкице, а паприку на ситне тракице или коцкице. Очистите бибер од семенки. Парадајз ољуштите и исецкајте на кришке и самељите да добијете сок од парадајза. Прокувајте сок од парадајза, а после 10 минута додајте шаргарепу исецкану на колутиће. Додајте сирће, уље, со и шећер. Оставите ову смесу да се кува на средњој ватри док се не згусне, што је око сат времена. Ако вам се чини да је ловачка салата превише густа, не брините, паприка ће додати течност. Након што се згусне, додајте исечене паприке и оставите да се кува још 40 минута на средњој ватри. Док се кува, лук и бели лук очистите и пропасирајте да не буду на комадиће. После 20 минута кувања додати бибер и љуту паприку по жељи и рендани црни лук. Док се ово кува, припремите вруће тегле у рерни. То радите тако што их ставите на тепсију и укључите рерну на 100 степени. Када је ловачка салата готова, сипајте је у вруће тегле и одмах добро затворите. Тек када се ловачка салата у теглама охлади, што може да потраје и један цео дан, однесите је на хладније и тамно место.

Tri zdrave navike koje mogu da poremete probavu

Преузмите андроид апликацију.