Почетна > Бизнис
Бизнис

Лорковски: Нема интерконектора „СРБ-Косово“

Директор Секретаријата Енегетске заједнице Артур Лорковски изјавио је данас у Скупштини Србије да на региналном тржишту електричне енергије, како је рекао, „још није дошло до распоређивања капацитета интерконектора између Србије и Косова“, на шта су представници Агенције за енергетику Србије одговорили да је ЕЗ изашла из својих надлежности и да за нашу земљу не постоји граница између Србије и привремених институција самоуправе у Приштини.
Фото: Unsplash/Johannes Plenio

Лорковски је, представљајући годишњи извештај Секретаријата ЕЗ о напретку Србије у имплементацији прописа из области енергетике, рекао да то тело заједно са Владом Србије ради на усвајању кодова односнио правила за мреже, што је јако важан елемент.

„Негативан утицај на развој регионалног тржишта електричне енергије има то што није дошло до распоређивања капацаитета интерконектора између Србије и Косова. Пошто ови капацитети нису понуђени корисницима на тржишту, Секретаријат ЕЗ је покренуо поступак разговора и надам се да ће остварити неки напредак у томе. Ово је јако важно питање за будући развој регионаоног тржишта електричне енергије“, рекао је Лорковски.

Дејана Стефановић Костић из Агенције за енергетику Србије је рекла да се у годишњем извештају ЕЗ спомиње да „недостаје раподела капацитета на интерконектору са Косовом“ и поручила је то неприхватљиво и да термин интерконектор треба избацити из извештаја.

„Морам да кажем да интерконектор представља границу и то је заиста недопустиво за нас и из овог извештаја мора да се обрише – интерконектор, јер граница између Републике Србије и Косова не постоји. У годишњем извештају је наведено да је изастало поступање АЕРС по питану недостајања прекограничне расподеле капацитета између Србије и Косова“, навела је она.

Такође, истакла је да приликом одлучивања АЕРС строго поштује потписана документа и да пре свега поштује потписане документе у оквиру преговарачког поступака који се води између Србије и привремених институција самоуправе у Приштини.

„У Уставу Србије и Закону о енергетици, као ни у једном од ових документа, не постоји и не препознаје се никакава граница између Србије и Косова“, истакла је Дејана Стефановић Костић.
Указала је да то није техничко већ политичко питање.

„За нас чак и КОСТТ (Косовски оператер преносног система) нема правни основ постојања, за нас не постоји енергетска граница, нити било која граница између Републике Србије и Косова. Сматрам да свако помињање прекограничне расподеле капацитета тамо где нема границе је супротно Уставу и свим нашим документима у правном систему Србије“, поручила је она.

Како је рекла, једини и прави пут је да се ЕЗ обрати преговарачкој групи и Председништву Србје, како се не би прејудицирале одлуке које ће бити донете у преговарачком процесу између Србије и привремених инситуција у Приштини.

„Ово за шта се опретерећује ЕМС са анализом, која ни де факто ни де јуро не одговара финансијски тачним износима, а пошто ЕМС јесте радио прекограничну расподелу капацитета, где стварно енергетске границе постоје – излишно је причати о прекограничној расподели капацитета тамо где нема границе“, нагласила је она.

Такође, поручила је Лорковском да поступање ЕЗ излази из њихове надлежности и да то није начин за решење тог питања.

Лорковски је на то рекао да је тачно да дијалог о КиМ није у надлежности ЕЗ и да разумеју сложеност тог питања.

Казао је да ЕЗ, са друге стране, може да даје техничку подршку и да се, не улазећи у политичка питања, само бави тиме да ли је европско законодавство пренесено у национално, као и регионалном интеграцијом тржишта, која је у овом случају мања због „смањења капацаитета на интеконекторима према Косову, што није у складу са законодавством ЕЗ“.

„Ми се уздржавамо од сваког политичког контекста и коментара“, додао је Лорковски.

Marinković: Ostaje nam da dobijemo još tri utakmice kako bi ušli u Top 8

Преузмите андроид апликацију.