Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Lokalne sorte vina koje svako mora da proba – od bermeta do misterioznog vina Bisernog ostrva

Okruženje Novog Sada bogato je vinogradima i proizvođačima vina i to nije novost. Već više vekova tradicija proizvodnje vina živi, kako na samoj Fruškoj gori, tako na njenim obroncima, p i severno od Novog Sada.
Foto: Pixabay/koreafreund
Jedno takvo, nastalo na Bisernom ostrvu, jeste krokan vino.

Ovo vino najpre je specifično po svojoj priči i pre nego što ga neko proba.

Ukratko, kod Novog Bečeja Tisa je promenila tok, a između starog i novog toka ostalo je ostrvo – Biserno ostrvo. Tu je svoje imanje imao grof Rohoncije koji je u 19. veku na više mesta posadio posebnu sortu grožđa, muskat krokan, ali je ona uspela samo na Bisernom ostrvu.

Baš od tog grožđa pravio je posebno vino, što je nastavljeno vekovima dalje, a a vino krokan je navodno bilo i u Titovim odajama, a probao ga je i Putin.

Danas je Biserno ostrvo predmet pravno-imovinske rasprave, ali muskat krokan uspeva i u Slankamenu, na vinogradima Vinarije Stojanović, pa će tako ovo retko vino u svakom slučaju nastaviti da živi.

Ova sorta vina proizvodi se samo u Srbiji, ima 11% alkohola, a možete je probati za svega oko 1.000 dinara, koliko košta 0,7 litara ovog pića.

Foto: PrtSc/vinotekabeograd.com

Sa druge strane Dunava, u Sremskim Karlovcima, pravi se ausbruh.

U pitanju je još jedno retko vino, najviše zbog načina proizvodnje. Naziva se i suvarak, upravo jer se pravi od suvog grožđa.

Potrebna je velika količina suvog grožđa, pa se ovo vino proizvodi tek kada vinogradi imaju vanserijske godine.

Nekada, monasi sa Fruške gore pravili su ga zbog lekovitih dejstava. U procesu pravljenja dodaju se i menta, beli glog, kantarion, majčina dušica, pa i suva smokva i med.

Kažu da najbolje ide uz dezert kao dižestiv, ali se može služiti i uz masne sireve kao aperitiv.

Danas je još uvek redak, a proizvode ga, između ostalih, vinarije Živanović i Milutinović, a možete ga kupiti za cifru između 1.200 i 2.000 dinara.

Foto: PrtSc/antiquinarium.com/museumzivanovic.rs

Na kraju, bermet kao nezaobilazno karlovačko vino puno bogate istorije

Ovo vino najveću popularnost imalo je u vreme vladavine Marije Terezije, a još jedan zanimljiv istorijski podatak je da su ga svojevremeno na brodu mogli naručiti i putnici Titanika.

Za njegovu proizvodnju koristi se i preko 20 vrsta raznih biljaka, a najtipičniji bermet upravo je karlovački, iako se proizvodi i u drugim regionima.

Možda baš zato, Karlovčani kažu da najbolje ide uz njihov specijalitet – kuglof.

Za razliku od prethodna dva vina, bermet je popularniji i pristupačniji. Proizvode ga mnoge karlovačke i fruškogorske vinarije, a cena se kreće oko 1.000 dinara za 0,7 litara ovog pića.

Foto: PrtSc/tvojavinoteka.rs
Dobar bermet sigurno ćete moći da kupite i na Karlovačkoj berbi grožđa.

Najbolja domaća vina iz manjih, ali i većih lokalnih vinarija ovog vikenda naći će se na Karlovačkoj berbi grožđa, poznatijoj i kao karlovački „Grožđebal“.

Manifestacija u Sremskim Karlovcima počinje u petak u 19.30 časova i traje sve do nedelje uveče.

Foto: Gradske info

Koja je tajna jeftinih vina – sorte dostupne svima osvajaju tržište, a cene će biti i niže

Preuzmite android aplikaciju.