Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Локалне сорте вина које свако мора да проба – од бермета до мистериозног вина Бисерног острва

Окружење Новог Сада богато је виноградима и произвођачима вина и то није новост. Већ више векова традиција производње вина живи, како на самој Фрушкој гори, тако на њеним обронцима, п и северно од Новог Сада.
Фото: Pixabay/koreafreund
Једно такво, настало на Бисерном острву, јесте крокан вино.

Ово вино најпре је специфично по својој причи и пре него што га неко проба.

Укратко, код Новог Бечеја Тиса је променила ток, а између старог и новог тока остало је острво – Бисерно острво. Ту је своје имање имао гроф Рохонције који је у 19. веку на више места посадио посебну сорту грожђа, мускат крокан, али је она успела само на Бисерном острву.

Баш од тог грожђа правио је посебно вино, што је настављено вековима даље, а а вино крокан је наводно било и у Титовим одајама, а пробао га је и Путин.

Данас је Бисерно острво предмет правно-имовинске расправе, али мускат крокан успева и у Сланкамену, на виноградима Винарије Стојановић, па ће тако ово ретко вино у сваком случају наставити да живи.

Ова сорта вина производи се само у Србији, има 11% алкохола, а можете је пробати за свега око 1.000 динара, колико кошта 0,7 литара овог пића.

Фото: PrtSc/vinotekabeograd.com

Са друге стране Дунава, у Сремским Карловцима, прави се аусбрух.

У питању је још једно ретко вино, највише због начина производње. Назива се и суварак, управо јер се прави од сувог грожђа.

Потребна је велика количина сувог грожђа, па се ово вино производи тек када виногради имају вансеријске године.

Некада, монаси са Фрушке горе правили су га због лековитих дејстава. У процесу прављења додају се и мента, бели глог, кантарион, мајчина душица, па и сува смоква и мед.

Кажу да најбоље иде уз дезерт као дижестив, али се може служити и уз масне сиреве као аперитив.

Данас је још увек редак, а производе га, између осталих, винарије Живановић и Милутиновић, а можете га купити за цифру између 1.200 и 2.000 динара.

Фото: PrtSc/antiquinarium.com/museumzivanovic.rs

На крају, бермет као незаобилазно карловачко вино пуно богате историје

Ово вино највећу популарност имало је у време владавине Марије Терезије, а још један занимљив историјски податак је да су га својевремено на броду могли наручити и путници Титаника.

За његову производњу користи се и преко 20 врста разних биљака, а најтипичнији бермет управо је карловачки, иако се производи и у другим регионима.

Можда баш зато, Карловчани кажу да најбоље иде уз њихов специјалитет – куглоф.

За разлику од претходна два вина, бермет је популарнији и приступачнији. Производе га многе карловачке и фрушкогорске винарије, а цена се креће око 1.000 динара за 0,7 литара овог пића.

Фото: PrtSc/tvojavinoteka.rs
Добар бермет сигурно ћете моћи да купите и на Карловачкој берби грожђа.

Најбоља домаћа вина из мањих, али и већих локалних винарија овог викенда наћи ће се на Карловачкој берби грожђа, познатијој и као карловачки „Грожђебал“.

Манифестација у Сремским Карловцима почиње у петак у 19.30 часова и траје све до недеље увече.

Фото: Градске инфо

Koja je tajna jeftinih vina – sorte dostupne svima osvajaju tržište, a cene će biti i niže

Преузмите андроид апликацију.