Почетна > Бизнис
Бизнис

Људи плаћају милионе да би купили виртуелно земљиште

Није тајна да тржиште некретнина вртоглаво расте, али пандемија је створила још једну мало познату гужву на земљи. Веровали или не, поједини инвеститори плаћају милионе за парцеле – не у Њујорку или Беверли Хилсу. Запараво, парцеле физички не постоје овде на Земљи.
Фото: Unsplash/Kelvin Han

Уместо тога, парцеле се налазе на мрежи, у низу виртуелних светова које су технички инсајдери назвали метаверзом. Цене парцела су порасле за чак 500 одсто у последњих неколико месеци откако је Фејсбук објавио да иде all-in на виртуелну стварност, чак је променио име компаније у Мета, преноси Телеграф Бизнис.

– Метаверзум је следећа итеракција друштвених медија, рекао је Ендру Кигел, извршни директор Токенса, који улаже у метаверзалне некретнине и дигитална средства која не могу да се замене токенима.

У овим виртуелним световима, стварни људи комуницирају као ликови налик цртаним филмовима који се зову аватари, слично видео игрици са више играча у реалном времену.

Данас људи могу да приступе овим световима преко нормалног рачунарског екрана, али Мета и друге компаније имају дугорочну визију изградње светова, којима ће људи приступати преко наочара за виртуелну стварност као што је Meta Oculus, преноси Телеграф Бизнис.

Недавни извештај менаџера крипто имовине Graiscale процењује да би дигитални свет могао прерасти у посао од 1 билион долара у блиској будућности.

Овде главни уметници, укључујући Џастина Бибера, Аријану Гранде и Маршмелoа, наступају као сопствени аватари. Чак је и Парис Хилтон приредила новогодишњу журку на свом виртуелном острву.

Кигуелова компанија је недавно бацила скоро 2,5 милиона долара на део земље у Децентраленду — једном од неколико популарних метаверзалних светова.

Још један врући метаверзум је Сандбок, где је компанија за развој виртуелних некретнина Џенине Иорио, Republic Realm,потрошила рекордних 4,3 милиона долара на парцелу виртуелног земљишта.

Такође, компанија је прошле године продала 100 виртуелних приватних острва за 15.000 долара по сваком. „Данас се продају за око 300.000 долара“, наводи се.

Дигитални свет је некима важан колико и стварни свет, каже брокер за некретнине из Мајамија Орен Александер. „Не ради се о томе у шта ти и ја верујемо, већ о томе шта будућност ради“.

Баш као имовина у стварном свету, Кигуел каже да се метаверзум односи на три ствари: локација, локација, локација.

– Области у којима се људи окупљају су много вредније за оглашиваче и трговце на мало да пронађу начине да уђу тамо и приступе тој демографској групи.

На пример, Снуп Дог гради виртуелну вилу на земљишту, а неко је недавно платио 450.000 долара да му буде комшија.

Nezaustavljiv rast cena nekretnina u Evropi

 

Преузмите андроид апликацију.