Почетна > Бизнис
Бизнис

Незаустављив раст цена некретнина у Европи

У Еврозони су цене у трећем тромесечју скочиле 8,8 посто, најснажније од 2005. године када је Евростат почео прикупљати податке.
Фото: Unsplash/Alexander Schimmeck

Цене стамбених некретнина у ЕУ и Еврозони порасле су у трећем кварталу 2021. најснажније у више од 15 година, показао је у петак извештај Евростата.

На нивоу ЕУ цене стамбених некретнина у ЕУ порасле су у трећем прошлогодишњем тромесечју 9,2 посто у односу на исто раздобље годину раније, најснажније за нешто више од 15 година, објавио је европски статистички биро, а преноси Пословни дневник.

У другом тромесечју увећане су 7,4 посто, према ревидираним подацима.

У другом прошлогодишњем тромесечју увећане су на годишњем нивоу 6,8 посто.

Све земље ЕУ осим Грчке чији подаци нису били доступни забележиле су раст цена стамбених некретнина у трећем тромесечју у односу на исто раздобље годину дана раније, а у њих пола стопа раста била је већа од 10 посто, напомињу у Евростату.

Највише су порасле у Чешкој, за 22 посто у односу на исто раздобље 2020 године. Следе Литванија и Естонија с растом цена од 18,9 односно 17,3 посто, те Холандија где су цене порасле 16,8 посто.

У Хрватској су цене стамбених некретнина у трећем прошлогодишњем кварталу порасле за девет посто у односу на исто раздобље 2020. године, најснажније од почетка 2020. године. У другом тромесечју увећане су 6,5 посто.

Најблаже су порасле цене на Кипру, за 2,2 посто, а следе Италија и Шпанија с растом цена стамбених некретнина од 4,2 посто.

На тромесечном нивоу цене су у летњем тромесечју на оба подручја порасле најснажније откада је Евростат почео пратити податке, за 3,1 посто у ЕУ те за 3,3 посто у Еврозони.

У другом тромесечју увећане су 2,7 посто у ЕУ, те 2,6 посто у Еврозони.

Најснажније су на тромесечном нивоу у периоду од јула до септембра порасле цене стамбених некретнина у Чешкој, за 7,3 посто, преноси Б92.

Следе Холандија, Литванија и Ирска, с растом цена од 5,9 посто, 5,4 и 5,1 посто.

Најслабији раст цена стамбених некретнина у трећем тромесечју бележила је Румунија, за 0,1 посто. Следе Финска и Данска где су цене порасле 0,2 односно 0,3 посто.

Ekonomski kolaps na Kubi

 

Преузмите андроид апликацију.