Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Људи који редовно једу ову храну скоро троструко већи ризик од развоја Паркинсонове болести

Људи који редовно једу ултра-прерађену храну имају скоро троструко већи ризик од развоја Паркинсонове болести, према новој студији.
Фото: Pixabay/ planet_fox

Ултра-прерађена храна и пића укључују: замрзнуте оброке, заслађене житарице, инстант супе, воћне јогурте, месо узгајано у лабораторији, сладолед, чипс, колачиће, безалкохолна пића…

Кинески научници су открили да су људи који су јели 11 или више „порција“ ултрапрерађене хране дневно имали 2,5 пута већу вероватноћу да имају ране знаке Паркинсонове болести него они који су јели три или мање „порција“.

Једна „порција“ је еквивалентна лименци соде или једној кашики кечапа. Имајте на уму да чак и храна која се сматра здравом, попут салата, може бити ултра-прерађена.

Најранији знаци Паркинсонове болести укључивали су проблеме са спавањем, умор, затвор и смањен чуло мириса.

Истраживачи извештавају да вештачки адитиви који се налазе у ултра-прерађеној храни изазивају упале и оксидативни стрес. Ово оштећује неуроне у мозгу који производе допамин, неуротрансмитер који контролише кретање.

Поред тога, храна се брзо апсорбује у крвоток и напада микробиом, заједницу „пријатељских“ бактерија које живе у цревима и „комуницирају“ са мозгом.

Здрава исхрана је кључна јер је повезана са мањим ризиком од неуродегенеративних болести. Храна коју данас бирамо може значајно утицати на здравље нашег мозга у будућности.

Спавање мање од шест сати може негативно утицати на ваше здравље

Преузмите андроид апликацију.