Početna > Život i stil
Život i stil

Ljudi koji konzumiraju više ovog povrća imaju manji rizik od hipertenzije

Tim naučnika je otkrio da ljudi koji konzumiraju više proizvoda na bazi paradajza imaju manji rizik od hipertenzije.
Foto: Pixabay/Gadini

Potrošnja paradajza, uključujući proizvode na bazi paradajza, je korisna u prevenciji i upravljanju hipertenzijom.

Povećana konzumacija paradajza smanjuje rizik od hipertenzije za 36 odsto, dok umerena konzumacija snižava krvni pritisak. Tokom tri godine pratili su 7.056 muškaraca i žena starosti od 55 do 80 godina, od kojih je 5.821 imao visok krvni pritisak, koji povećava rizik od srčanog udara, bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i mnogih drugih bolesti.

Učesnici su podeljeni u četiri grupe prema potrošnji paradajza: manje od 44 grama, između 44 grama i 82 grama, 82 grama do 110 grama i više od 110 grama

Ljudi koji konzumiraju više proizvoda na bazi paradajza imaju manji rizik od hipertenzije.

Tu spadaju sirovi paradajz, paradajz sos i gaspačo, hladna supa od povrća… Autori su ove zdravstvene prednosti pripisali organskom jedinjenju likopen.

Kalijum takođe može igrati ulogu, jer se pokazalo da pomaže u suzbijanju štetnih efekata soli kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom.

Sveži paradajz srednje veličine sadrži približno 290 miligrama kalijuma i 4 miligrama likopena, dok činija paradajz supe sadrži oko 25 miligrama likopena i 280 miligrama kalijuma.

Drugi izvori likopena i kalijuma su lubenica, kajsije, brusnice, banane i pečurke.

Uprkos pružanju ubedljivih dokaza, autori su ohrabrili ljude da paradajz ne smatraju „čarobnom hranom“, već „važnim elementom raznovrsne i zdrave ishrane“.

Namirnice zbog kojih lučimo dopamin!

Preuzmite android aplikaciju.