Tim naučnika je otkrio da ljudi koji konzumiraju više proizvoda na bazi paradajza imaju manji rizik od hipertenzije.
Potrošnja paradajza, uključujući proizvode na bazi paradajza, je korisna u prevenciji i upravljanju hipertenzijom.
Povećana konzumacija paradajza smanjuje rizik od hipertenzije za 36 odsto, dok umerena konzumacija snižava krvni pritisak. Tokom tri godine pratili su 7.056 muškaraca i žena starosti od 55 do 80 godina, od kojih je 5.821 imao visok krvni pritisak, koji povećava rizik od srčanog udara, bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i mnogih drugih bolesti.
Učesnici su podeljeni u četiri grupe prema potrošnji paradajza: manje od 44 grama, između 44 grama i 82 grama, 82 grama do 110 grama i više od 110 grama
Ljudi koji konzumiraju više proizvoda na bazi paradajza imaju manji rizik od hipertenzije.
Tu spadaju sirovi paradajz, paradajz sos i gaspačo, hladna supa od povrća… Autori su ove zdravstvene prednosti pripisali organskom jedinjenju likopen.
Kalijum takođe može igrati ulogu, jer se pokazalo da pomaže u suzbijanju štetnih efekata soli kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom.
Sveži paradajz srednje veličine sadrži približno 290 miligrama kalijuma i 4 miligrama likopena, dok činija paradajz supe sadrži oko 25 miligrama likopena i 280 miligrama kalijuma.
Drugi izvori likopena i kalijuma su lubenica, kajsije, brusnice, banane i pečurke.
Uprkos pružanju ubedljivih dokaza, autori su ohrabrili ljude da paradajz ne smatraju „čarobnom hranom“, već „važnim elementom raznovrsne i zdrave ishrane“.
Preuzmite android aplikaciju.