Тим научника је открио да људи који конзумирају више производа на бази парадајза имају мањи ризик од хипертензије.
Потрошња парадајза, укључујући производе на бази парадајза, је корисна у превенцији и управљању хипертензијом.
Повећана конзумација парадајза смањује ризик од хипертензије за 36 одсто, док умерена конзумација снижава крвни притисак. Током три године пратили су 7.056 мушкараца и жена старости од 55 до 80 година, од којих је 5.821 имао висок крвни притисак, који повећава ризик од срчаног удара, болести срца, можданог удара, болести бубрега и многих других болести.
Учесници су подељени у четири групе према потрошњи парадајза: мање од 44 грама, између 44 грама и 82 грама, 82 грама до 110 грама и више од 110 грама
Људи који конзумирају више производа на бази парадајза имају мањи ризик од хипертензије.
Ту спадају сирови парадајз, парадајз сос и гаспачо, хладна супа од поврћа… Аутори су ове здравствене предности приписали органском једињењу ликопен.
Калијум такође може играти улогу, јер се показало да помаже у сузбијању штетних ефеката соли код људи са високим крвним притиском.
Свежи парадајз средње величине садржи приближно 290 милиграма калијума и 4 милиграма ликопена, док чинија парадајз супе садржи око 25 милиграма ликопена и 280 милиграма калијума.
Други извори ликопена и калијума су лубеница, кајсије, бруснице, банане и печурке.
Упркос пружању убедљивих доказа, аутори су охрабрили људе да парадајз не сматрају „чаробном храном“, већ „важним елементом разноврсне и здраве исхране“.
Преузмите андроид апликацију.