Почетна > Свет
Свет

Лиз Трас за свој пад окривила „економску ригидност“ естаблишмента

Бивша премијерка Велике Британије Лиз Трас је у данашњем чланку за Сандеј телеграф окривила „економску ригидност“ британског Министарства финансија и делове владајуће Конзервативне партије, за подривање њеног премијерског мандата.
Фото: Танјуг/AP/Armin Durgut

Трас је према властитим речима веровала да је њен план смањења пореза и одстрањивања неких прописа прави рецепт за Британију, преноси Ројтерс.

„Не кажем да уопште нисам крива за оно што се десило, али нисам добила реалну шансу да спроведем у дело своју политику, а у томе ме је спречио веома моћни економски естаблишмент, као и недостатак политичке подршке“, написала је Трас.

Бивша премијерка је навела да је потценила ситуацију у Конзервативној партији, која је према њеним речима изразила неслагање са идејама мање регулације привреде и ниским порезима.

На глобалном нивоу, постоји тенденција ка „ограничавању надметања“ између главних светских привреда, закључила је Трас.

За свој неуспех је окривила „економску ригидност“ естаблишмента, који према њеним речима нагиње политичкој левици, као и ситуацију везану за инвестиције из обвезница (ЛДИ), које користе пензиони фондови да би подмирили своје обавезе.

Турбуленције на берзи око ЛДИ су проузроковале и смањени буџет владе Лиз Трас, који је био главни разлог за њен одлазак са функције премијерке после само шест недеља.

Hamnei u čast godišnjice revolucije pomilovao desetine hiljada zatvorenika

Преузмите андроид апликацију.