Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Лиман 2 – најпопуларнија градска четврт за живот (ВИДЕО)

Лиман 2 је део града који представља један од четири Лиманa, али онај најтраженији.

Градска четврт Лиман 2 је веома близу универзитетског кампуса, СПЕНС-а, тржног центра „Променада“, Булевара ослобођења и центра града. Близина свих битнијих локација у граду, ушушканост у зеленилу, као и то што се овде налазе већ неке добра места попут плаже Штранд, фудбалских терена, Кеја чини овај крај најпопуларнијом градском четврти за живот.
Фото: Градске инфо

Лиман 2 налази се између градских четврти Лиман 1, Стари град и Лимана 3, односно омеђен је Фрушкогорском улицом, Булеваром цара Лазара, Булеваром ослобођења и Мостом слободе.

Фото: Градске инфо

У овом крају, на адреси Драгише Брашована 16 налази се државни вртић „Калимеро“. Овај вртић је сасвим довољан на број деце која се налазе у овом крају, јер вртић прима 310 деце, има 11 група и простире се на затвореном простору величине 1878,71 метара квадратних.

Такође, треба напоменути да је овај вртић кластер вртић и да је један од пет кластер центара у Републици Србији. 

У Раваничкој 2 налази се и Основна школа „Јован Поповић“.

Фото: Wikimedia Commons/micki

Становници Лимана 2 могу се похвалити да се на њиховој територији налази стари, новосадски, фудбалски клуб „Кабел“.

Фото: ФК Кабел

Овај клуб се налази на адреси Фрушкогорска 36 и представља најозбиљнији спортски комплекс на Лиману. У склопу фудбалског клуба „Кабел“ налази се главни фудбалски терен, помоћни терен, рукометно игралиште и ресторан „Соња“. Ускоро би овај фудбалски клуб могао да дочека и нови модеран стадион који ће да служи, не само играчима, већ и свим другим грађанима.

Оно што је, већ урађено јесте паркинг простор код Кабела, у улици Булевара деспота Стефана, преко пута Геронтолошког центра. Такође, ове године је направљен и уговор са Јавно комуналним предузећем „Паркинг сервис“ да се у улици Др Ивана Рибара, на Лиману 2, реконструише и уреди паркинг са 69 места за паркирање.

Фото: Градске инфо

Ради се и на кружној раскрсници на раскршћу Булевара цара Лазара и Фрушкогорске улице. На том месту налазиће се „турбо“ кружни ток, нешто другачије конфигурације од обичних, већ постојећих кружних раскрсница у граду.

Фото: Градске инфо

Лиман 2 је познат и по дворишту „Bronx“ које такође поседује спортске терене створене ради комшијске забаве и добре рекреације. Тако су „Bronx“ и „Кварт“ синоним за добар баскет и тенис главом, у нашем граду.

Треба напоменути да управо на овим теренима стасавају најбољи баскеташи 3×3 у Србији.

Игралишта за децу су многобројна у овом кварту, само нека од њих налазе се у дворишту између улица Цара Лазара и Фрушкогорске, код такозваних белих зграда, затим у популарном кварту између улица Др Ивана Рибара и Благоја Паровића. Дечје игралиште се налази и између улица Милице Стојадиновић Српкиње и Бошка Бухе у новом парку, али и између улица Народног фронта и Бошка Бухе.

Фото: Градске инфо

У летњим месецима Лиман 2 је посебно популаран јер се на његовој територији налази чувена новосадска плажа „Штранд“. Многи посетиоци управо тада пролазе неком од најпознатијих улица, Фрушкогорском улицом.

Фото: Градске инфо

Шетња кејом је и даље омиљена активност становницима Лимана 2, током целе године, а посебан поглед са овог дела града чини поглед на величанствени Мост слободе.

Фото: Градске инфо

Не треба заборавити поменути Удружење грађана“ Кутак Лиман 2″ које је основано са циљем да унапреди живот и дешавања у овом делу града, почевши од старијих житеља па до деце.

Фото: Градске инфо

Иницијативом овог удружења обична зелена површина – ливадица, на потезу између улица Бошка Бухе, Милице Стојадиновић Српкиње и Благоја Паровића, је постала мини парк. Овде су, захваљујући организацијом удружења „Кутак Лиман 2“, поплочане и изграђене пешачке стазе, постављене клупе и посађени дрвореди.

Такође, удружење грађана „Кутак Лиман 2“ се прикључило идеји која је захватила већ неке делове града, и одлучила да по том принципу унесе мало боје у своју четврт. Наиме, од сада, када пролазите Лиманом 2, можете запазити мурале неке од најпознатијих српских личности попут Николе Тесле, Новака ЂоковићаСветозара Милетића и тако лакше објаснити деци ко су славни Срби вредни дивљења.

Фото: Градске инфо

Фото: Градске инфо

Фото: Градске инфо

На Лиману 2 налазе се неки од најпознатијих градских кафића, попут кафићи Беза, Код таште, Чаролија, Точионица, Витраж.

Фото: Градске инфо

Sajmište – gradska četvrt koja ima sve (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.