Почетна > Нови Сад
Лице града Нови Сад

Лице града: Александар Роман – Најбољи бициклиста у Србији (ВИДЕО)

Нашег најбољег бициклисту у држави, Александра Романа, сврставамо и на виоску позицију најбољих бициклиста на читавом Балкану.
Фото: Градске инфо

Александар је родом из Шида, али га је студирање пре неколико година довело у наш град. Сада се већ, како и сам каже, осећа као рођени Новосађанин.

Открио нам је како је добио идеју да се бави бициклизмом, те како је уопште дошло до првог такмичења? Шта је најбитније код избора животног партнера? У којим дисциплинама највише ужива и колико дневно тренира?

Одговоре на ова питања, али и још много интересантних занимљивости о њему можете сазнати у нашем инетрвјуу.

Када си научио да возиш бицикл?

Није да се сећам детаља, али кажу ми да сам имао око три године када сам успео сам да возим бицикл без помоћних точкића. Кући, у Шиду, смо имали благу низбрдицу у дворишту која ми је баш помогла да то савладам.

Када си постао Новосађанин?

У Нови Сад сам дошао, тачније, преселио се ради студирања, пре седам година.

Како си дошао на идеју да тренираш бициклизам?

Бицикл возим, ето, већ дуго и највећи део свог живота. Када су вршњаци сазревали и прелазили на мотоцикле и аутомобиле ја сам и даље желео да возим бицикл. Све је мање било другара који су возили бицикл, па сам ја тражио друштво са којим бих и даље могао да возим.

Тада сам, тек, сазнао за бициклистички клуб у Шиду, где сам дошао да се учланим примарно ради дружења. Нисам размишљао о такмичењима, али ето, они су ме навели и повели на прву трку, све остало је записано…

Које су твоје дисциплине?

Примарно сам планински бициклиста, то ми је најдража дисциплина! Уколико календар није употпуњен планинским тркама возим и друмске трке, али и, мање познату код нас, cyclo-cross дисциплину која је зими прилично актуелна.

Какви су услови за бављење планинским бициклизмом?

Па што се тиче Војводине, дефинитивно је Фрушка гора један велики трофеј који освајамо сваки дан, тако да заиста имамо услове.

Поред бицикла, терена и добре воље, не фали нам ништа више! Јако сам задовољан и мислим да је Нови Сад одлична подлога ако желимо неки равничарски предео, а чим желимо у брда, ту је Фрушка гора!

2021. године Нови Сад је био домаћин првенства у бициклизму?

То је било заиста право европско првенство јер су сви најбољи играчи из Европе дошли код нас на Петроварадинску тврђаву и упознали се са Србијом.

Мени је било јако драго видети да су звезде, које сам сусретао по целом свету и Европи, дошле код нас да виде где ми тренирамо и живимо.

Шта си све освојио до сада?

Осим што сам три пута био балкански првак и осамнаест пута државни првак, неке од најдражих успомена су ми одлазак на Олимпијске игре младих 2014. године, где сам са свим спортистима из Србије заједно боравио у том олимпијском селу и провео неколико месеци.

То је једно од најлепших искустава, али не могу да занемарим ни десето место на Олимпијади младих. Србија и регион су места где сам остварио најбоље резултате.

Да ли волиш аутомобиле?

Па да… Није редак случај да је неко из бициклизма заволео аутомобиле. Можда сам одгледао више аутомобилских трка, него самих бициклистичких. Никада нећу ставити аутомобилизам испред бициклизма, али то је једна пасија у којој дефинитивно уживам.

Колико тренираш дневно?

Што се тиче бицикла зависи од периода године. Некада у зимском припремном периоду имамо преко двадесет сати недељно, тако да то буде и три, четири, а некада и пет сати недељно.

Није увек бицикл у питању, некада будемо у теретани и трчимо, али бицикл је највећи део тренинга.

Да ли си зависник од адреналина?

Нисам сигуран… Волим промене, волим брз ритам. Некада тај адреналин ни не осетимо док се трка не заврши, па тек онда сабирамо утиске, али такмичење је нешто без чега не бих могао.

Имаш ли страх?

Неке страхове из млађих дана сам пребродио, али увек постоје неки страхови.

Шта те испуњава поред бициклизма и аутомобилизма?

Поред вожње, сам боравак у природи. Пешачење, животиње, мир… Волим мир.

Чиме ћеш се бавити када престанеш да се бавиш спортом?

Дефинитивно бих волео да останем у кругу бициклизма. Укључио бих се у рад са младим надама у репрезентацији, или у рад овог клуба где сам сада.

О чему се највише прича на Мишелуку?

На Мишелуку? О аутомобилима наравно! Мада, ту су и мотораши… њих не смемо да заборавимо!

Омиљени део града?

Пет година сам на Лиману, па могу рећи да ми је Лиман омиљени део града.

Како си почео да се бавиш снимањем?

Као средњошколац сам се заинтересовао за дронове и од тада сам правио неке дронове, што ме је одмах повезало са креирањем неког видео садржаја. То ми је један хоби од кога имам и неке приходе.

Последњи филм који си погледао у биоскопу је?

Нови ‘’Ghostbusters’’-и, што није превише у мом стилу, али сам одушевљен филмом!

Колико је важно у избору животног партнера да имате иста интересовања?

Па мислим да није кључно да имамо иста интересовања. Најбитнија је подршка, али мислим да је чар баш у томе што смо различити и да то употпуњава и обогаћује другу особу.

Lice grada: Marko Trifković – Osnivač NSBI (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке