Početna > Novi Sad > Novosadske priče

Novi Sad Novosadske priče

Leto u Novom Sadu (VIDEO)

Na mestu gde je Dunav toliko lep, da je svaki osvajač poželeo da ga ima, na pitomoj plodnoj obali na kojoj već vekovima uspeva, ne samo svakolika flora, nego i izvanredni ljudi, na podneblju koje odoleva svakoj bezrazložnoj žurbi i neguje strpljenje kao vrlinu, smestila se velika inspiracija pesnika i svirača – božanstveni Novi Sad.
Foto: PrtSc/YouTube

Kad bi Novi Sad bio muzika, verovatno bi bio džez, jer malo koji drugi žanr može da objedini sve ritmove koji se prepliću njegovim kaldrmama, Tvrđavom, Štrandom, parkovima… Tu bi se čulo malo saksofona iz njegovih kultnih bendova, pa malo nikad zaboravljene tamburice, pa nežnih gitara uličnih svirača, pa žestokih bubnjeva sa tvrđave…

Leto je godišnje doba tokom kojeg Novi Sad diše punim plućima i otkriva svoj puni sjaj. Sa mnoštvom događaja na otvorenom i brojnim dešavanjima, kako u centru tako i u drugim delovima grada, zanimljivosti vas čekaju bilo da ih planirate, ili na njih nabasate.

Energiji grada doprinosi i veliki broj turista iz različitih zemalja, koji tokom leta vrše pravu malu invaziju na vojvođansku prestonicu. Festivalska atmosfera na ulicama Novom Sada počinje već sa prvim letnjim danima i traje do poslednjih stidljivih zraka sunca.

Jul je takođe mesec vrućina, dunavskih obala, čardi i podsećanja da je Novi Sad – Srpska Atina, grad kulture i adresa najznačajnije kulturno-prosvetne institucije kod Srba – Matice srpske.

Jul je pravo vreme da obiđemo muzeji i galerije Srpske Atine i da se, u prijatnoj hladovini van vreve i sparine, setimo da smo odavno deo srednje Evrope.

 

Oznake