Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Летњи водич кроз ефикасну заштиту од сунца

Прва грешка коју сви обично правимо јесте та да се кремама мажемо тек када стигнемо на одредиште – плажу или базен.
Фото: Pexels/Mikhail Nilov

Након што преживимо пролећне алергије, морамо се припремити на оно што нас чека када температуре постану праве тропске.

Алергија на сунце је посебан проблем, јер сте алергични на нешто што је неизбежно и јер никада не знате да ли сте довољно заштићени.

Да не бисте избегавали базене, купалишта, али и вођење нормалног свакодневног живота, морате знати како и чиме адекватно превенирати озбиљна стања која сунце може изазвати на вашој кожи.

У разговору са др Јованом Пелемиш, спец. дерматовенерологије сазнали смо кључне ствари у вези са кремама за сунчање, а које се тичу времена апсорпције, разлике и ефикасности различитих фактора, као и тога како препознати знаке алергије на сунце.

Фото: Pexels/Rfstudio
Када, како и који вид SPF заштите је најбоље користити?

Прва грешка коју сви обично правимо јесте та да се кремама мажемо тек када стигнемо на одредиште – плажу или базен, а да не помињемо да је грешка свакодневно напуштати кућу без заштите непокривених делова тела.

– Најбоља пракса је да нанесете SPF 30 минута пре него што изађете напоље, како би кожа упила производ.

Поново нанесите крему након два сата или одмах након пливања или интензивног знојења – препорука је др Пелемиш.

Она је додатно објаснила свима велику недоумицу – шта значи када на кремама видимо бројке 15, 30 или 50.

Значи ли то да заштита од сунца траје управо толико или пак нешто друго? Др Јована Пелемиш објашњава да је разлика у УВБ филтрацији зрака.

– Иако се чини да су разлике у вредностима SPF велике, заправо постоји мала разлика између тога колико UVB филтритају. SPF 50 филтрира 98 одсто UVB , док SPF 30 филтрира 96,7 одсто UVB . Тако да ће крема за сунчање SPF 30, уколико се правилно нанесе, пружити бољу заштитиу у односу на крему за сунчање са SPF 50+ која се наноси превише танко или недовољно често.

Многима је лакше да уместо упорног мазања кремама скрате посао тако што ће користити заштиту у виду спреја, али таква заштита неће баш пружити неопходну покривну моћ. Оно што ће нас све загарантовано спасити јесте да директно излагање сунцу избегавамо у периодима између 11-17 часова.

Разумно је да се за наше најмлађе највише и бринемо, па посежемо за куповином посебних крема за бебе и децу. Међутим, др Пелемиш каже следеће:

„Можда ћете видети да су неке креме за сунчање посебно означене за бебе или децу. Међутим, деца могу користити исту крему за сунчање као и одрасли. Потребно је само изабрати SPF са широким спектром заштитите, односно да крема штити од обе врсте ултраљубичастих или UV зрака (UVA и UVB )“.

Алергије се сем осипа манифестују и мучнином

Алергија на сунце се манифестује осипом на кожи, а понекад и другим симптомима након излагања сунчевој светлости. Клиничка слика може варирати од благе до тешке, што може изазвати озбиљније симптоме или ограничавати свакодневне активности.

Осип се обично јавља само на подручјима која су била изложена сунчевој светлости. Али понекад се може појавити на другим местима на кожи.

Поред црвенила, свраба, перутања или пак пликова на кожи, алергија на сунце може да се манифестује и системским симптомима, у виду главобоље, мучнине, несвестице, отежаног дисања и сл.

Нега лица и антиејџ превенција су посебно важне лети

Уколико сте већ годинама били у потрази за SPF кремама, приметили сте да је асортиман одвојен на заштиту тела и лица. Главни разлог зашто би требало да користите одвојене креме за сунчање за лице и тело је тај што је кожа на лицу генерално осетљивија од остатка тела.

Средства за заштиту од сунца за лице су обично без уља, тако да су нежнија за кожу и не би требало да праве додатне проблеме на лицу – иритацију и појаву митесера и бубуљица.

Крема чудно мирише – шта сада?

Уколико су вам креме од прошле године у року трајања, наравно да их смете користити. Међутим, уколико приметите промену карактеристика као што су мирис, боја и конзистенција, немојте их користити, јер себи и својој кожи можете изазвати више штете него користи.

Неке од наведених карактеристика производа, које наговештавају да SPF може бити неефикасан, примећују се пре свега по конзистенцији производа, боји и мирису.

– Ако је крема за сунчање веома воденаста или много густа, можда јој је истекао рок трајања. Ако је променила боју, вероватно је истекла. Ако мирише другачије него када сте је купили (или мирише чудно уопште), можда је истекао рок трајања – закључује др Пелемиш.

Kako do savršene fotografije na odmoru – Ramena gore, brada dole, stopala napred

Преузмите андроид апликацију.