Почетна > Србија
Србија

Лекари упозоравају на погоршање ситуације

У Србији је од почетка епидемије регистровано укупно 886.543 случаја заразе коронавирусом, а до сада је тестирано 5.476.887 људи. Ковид 19 однео је 7.885 живота, а проценат смртности износи 0,89 одсто. На болничком лечењу је 5.014 пацијената, наводи се на сајту covid19.rs
Фото: Unsplash/Fusion Medical Animation

Према последњем пресеку у Србији је коронавирус потврђен код још 7.201 особеод тестираних 23.408 узорака. Преминуло је још 39 оболелих. На респираторима је 195 пацијената.

Директор Клиничког центра Србије, професор Милика Ашанин рекао је да је ово епидемија невакцинисаних. „Анализирали смо пацијенте који су умрли у ковид болници Батајница и на Инфективној клиници. Наш закључак гласи: то су углавном, готово искључиво, невакцинисани пацијенти“, изјавио је Ашанин.

Клиничко-болнички центар „Др Драгиша Мишовић“ поново збрињава ковид пацијенте, али раде и у нековид режиму. Болница за гинекологију и акушерство помаже и ковид и нековид пацијенткињама, трудницама и породиљама. Начелница гинекологије др Слађана Михајловић за РТС каже да треба да се вакцинишу и труднице и дојиље, да плаћамо данак невакцинисања и да је све више заражених трудница.

Професор доктор Небојша Кнежевић, анестезиолог из Чикага, рекао је за да је студија којом је обухваћено више од 600.000 људи у Америци показала да невакцинисанима прети 11 пута већа опасност да умру од ковида 19 него вакцинисанима. Појавио се интересантан рад који показује да нико није безбедан – док се сви не вакцинишемо, нагласио је Кнежевић.

Други део помоћи одукупно 40.000 вакцина које је Србија донирала, допремљен је у Либан.

Донацију су на међународном аеродрому Рафик Харири у Бејруту дочекали амбасадор Србије Емир Елфић и конзул Петар Новаковић, а са либанске стране генерал Хајдар Скајне који је примио донацију у име либанске војске, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Preminuo glumac Nenad Nenadović

 

Преузмите андроид апликацију.