Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Легенда о љубљењу испод божићне имеле

За божићну имелу везују се многи обичаји, међу којима је вероватно најпознатији обичај љубљења испод божићне имеле. Неки људи толико воле божићну имелу и друге врсте имеле да су их уврстили у националне симболе, као што је Оклахома, која је 1893. изабрала имелу као национални симбол.
Фото: Pixabay/165106
Имела

За ову лековиту биљку прелепих белих плодова која расте у облику жбуна везују се многа веровања. Један од њих је да зато што нема корена, заправо расте из раја. Друго, познатије веровање, које га је претворило у симбол Божића, јесте да он доноси благостање дому у коме се налази или да љубљење испод њега у време Божића доноси срећу. Овај обичај, настао у Енглеској, данас је распрострањен у многим европским земљама и Америци. Због тога ћете често видети гране имеле како висе у башти, на улазним вратима или у ходнику куће.

Али како је настао обичај љубљења испод божићне имеле?

О томе постоје две легенде. Први каже да је љубљење испод имеле стари грчки обичај који се користио на свадбама, али и у време склапања мира између зараћених страна.

Још једна легенда о љубљењу испод божићне имеле потиче из нордијске митологије.

Легенда каже да је летњи бог сунца Балдер, син богиње љубави Фриге, сањао да ће умрети и позвао своју мајку у страху да ће без њега нестати живи свет на земљи. Забринута мајка је отишла до воде, ваздуха, ватре и земљаних животиња и биљака да их замоли да не повреде Балдера и он је постао заштићен. Али Балдер је имао непријатеља, бога зла по имену Локи. Локи је знао да је Фрига заборавила једну биљку која не расте ни на копну ни у ваздуху, већ на дрвећу. Имао је стрелу од божићне имеле и дао је богу зиме Ходеру који је погодио Балдера.

Сунце је изашло и пао је мрак. Сви су покушавали да оживе Балдера, али је само његова мајка успела, оживевши га сузама. Сузе су се на божићној имели претвориле у бисерно беле бобице, а Фрига је потом изљубила све који су пролазили испод дрвета на коме је расла божићна имела.

Психолози тврде: Рано кићење јелке поправља расположење

Преузмите андроид апликацију.