Početna > Život i stil
Život i stil

Leče čak 60 vrsta bolesti – sprečavaju oboljenja srca, karcinome, smanjuju upale i bolove

Omiljeni plod Mediterana i neizostavan sastojak mediteranskih jela, osim jedinstvenog ukusa krasi i savršen spoj vitamina i mineralnih sastojaka. Upravo zbog toga se masline još od drevnih vremena koriste kao lek i veruje se da leče čak 60 vrsta bolesti. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, masline se svrstavaju među važan antioksidans.
Foto: Pexels/Polina Tankilevitch

Pored toga u sebi sadrže mnoge hranljive i lekovite materije, kakvi su vitamin C, D, A, K, biljne masti, belančevine, beta-karoten, enzime, nezasićene masne kiseline, omega-3 kiselinu, oleuropein, oliensku kiselinu, stearinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, hlorofil, flavonoide, fitosterole, gvožđe.

Evo zašto se masline smatraju najzdravijim i najlekovitijim plodom Mediterana.

Poboljšanje memorije

Masline sadrže polifenole, supstance koje smanjuju oksidativni stres u mozgu. Svakodnevno konzumiranje maslina poboljšava pamćenje za čak 25 odsto.

Daje energiju

Jedna šolja maslina sadrži 4,4 miligrama gvožđa. Gvožđe pomaže u sintezi karnitina, aminokiseline koja masti transformiše u energiju. Osim toga, gvožđe povećava nivo hemoglobina u krvi.

Smanjuju bore

Masline smanjuju bore za 20 odsto, jer sadrže oleinsku kiselinu. Ova mononezasićena Omega-9 masna kiselina održava kožu nežnom i zdravom. Takođe, masline sadrže i vitamin E, koji poboljšava zdravlje kože.

Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja

Zbog sadržaja masnih kiselina, masline regulišu nivo holesterola i triglicerida, sprečavajući da se ove štetne supstance natalože u krvnim sudovima. Na taj način masline štite i jačaju arterije, i sprečavaju nastanak mnogih zdravstvenih problema vezanih za kardiovaskularni sistem.

Otklanjaju zatvor

Osobama koje imaju problema sa zatvorom, preporučuje se konzumiranje maslina jer su bogate vlaknima. Opširnije o ovoj temi čitajte i u tekstu Kako se rešiti zatvora na prirodan način.

Smanjuju upale i bolove

Zbog prisustva antioksidansa, masline deluju kao sredstvo za ublažavanje bolova i smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Sprečavaju rak

Antioksidaciona i antiupalna dejstva maslina, povoljno deluju na organizam, eliminišu toksine iz tela i bore se protiv slobodnih radikala, i samim tim štite ćelije od malignih oboljenja. Smanjuju alergije

Uključite masline u svakodnevnu ishranu, jer na taj način možete povećati otpornost svog organizma na razne alergije, ili ublažiti simptome istih.

Čuvaju oči

U jednoj šoljici maslina nalazi se preporučena dnevna doza vitamina A, koji je neophodan za očuvanje zdravlja očiju, i za bolji vid, posebno noćni vid. Masline štite od pojave glaukoma, katarakte, i drugih očnih oboljenja koja se javljaju u starosti.

Četiri razloga zbog kojih je bitno da na spavanje odete u 22 sata

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake