Почетна > Бизнис
Бизнис

Ле Мер: Енергетика и транспорт да врате део профита народу

Француски министар финансија Бруно Ле Мер оценио је данас да компаније у сектору енергетике и транспорта треба да учине више и да помогну клијентима да се изборе са инфлацијом тако што ће им кроз попусте вратити део профита.
Фото: Wikimedia Commons/IAEA Imagebank

„Мали број компанија је током кризе остварио профит као што је то случај у секторима попут енергетике или транспорта… Желим да ми изнесу предлоге како би вратили део профита француском народу“, рекао је Ле Мер за телевизију Си-Њуз, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, то се може учинити у форми рабата на цене горива или кроз попусте транспортних фирми као што је ЦМА-ЦГМ.

„Ако одлуче да не учине више, ми ћемо посегнути за нашим надлежностима“, додао је он.

Ле Мер је позвао у понедељак енергетског гиганта ТоталЕнержи да се јаче ангажује и помогне купцима да се изборе са високим ценама горива тако што ће продужити и повећати рабате.

Пошто су цене горива достигле рекордне вредности ове године, ТоталЕнержи је попустио под притиском владе и понудио рабат од 10 евроценти на цене горива на бензинским пумпама до краја августа, поред рабата од 18 центи који је дала држава.

Француска влада треба да донесе сет закона који садрже различите мере усмерене на повећање куповне моћи потрошача који су суочених са узлетом инфлације.

Ле Мер је навео да је економски раст Француске „солидан“ упркос смањењу економских изгледа земље.

Француска влада је јуче оштро снизила прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) за 2022, али није мењала процену буџетског дефицита упркос милијардама евра додатних трошкова за мере против инфлације, захваљујући већим пореским приходима од очекиваних.

Француско министарство финансија саопштило је да се сада очекује да ће раст БДП-а у текућој години износити 2,5 одсто уместо претходно предвиђених 4,0 процента, због утицаја таласа заразе омикрон сојем ковида на почетку године и руске инвазије на Украјину.

Ilegalni rad u inostranstvu podriva plate u Austriji

Преузмите андроид апликацију.