Почетна > Свет
Свет

Лавров: Русија предала УН Путинове предлоге о прехрамбеној кризи

 Москва је ставила на папир све предлоге председника Русије Владимира Путина за решавање прехрамбене кризе и поднела их УН, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

У интервјуу државној телевизији Белорусије Лавров је рекао да забрињава споро реаговање на наизглед хитно питање.

„Не искључујем да је и секретаријат УН под најснажнијим утицајем оних који желе да управљају споља Организацијом“, казао је Лавров.

Он је додао да ова ситуација ствара проблеме многим земљама у развоју, пренео је Спутњик.

„Генерални секретар УН својим деловањем продужава прехрамбену кризу, не даје могућност да се брзо пошаље жито у та подручја. То је за жаљење“, истакао је Лавров.

Он је подсетио да су представници УН претходно посетили Русију како би разговарали о овој теми.

Осим тога, у Москви је боравио и сам генерални секретар УН Антонио Гутерес.

„Председник Русије Путин му је детаљно објаснио да постоји елементарни начин, без икаквих преговора, меморандума – пут кроз Белорусију. За то је потребно само да се обезбеди сва логистика и финансијски ланци. Постоје и друге, скупље трасе испоруке хране преко Румуније и Пољске“, рекао је руски шеф дипломатије.

За блокаду украјинских лука он је оптужио Кијев.

Подсетио је да Оружане снаге Русије од марта отварају безбедне коридоре од минираних територијалних вода Украјине до Босфора.

„Спремни смо да сарађујемо са Турцима. Али за то Украјинци морају да очисте луку. Они то не желе да ураде“, рекао је Лавров.

„Гутереш истовремено покушава да реши питања извоза жита из украјинских лука, не водећи рачуна о коридорима које свакодневно отварамо. Он жели да се прво договори око украјинског жита, па онда око руског“, закључио је он.

 

Džonson: Velika Britanija spremna da pomogne Ukrajini u deminiranju južne obale

Преузмите андроид апликацију.