Почетна > Свет
Свет

Џонсон: Велика Британија спремна да помогне Украјини у деминирању јужне обале

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је данас да је Британија спремна да помогне у операцијама деминирања код јужне обале Украјине и да разматра да понуди безбедност бродовима како би пребацили милионе тона житарица које се налазе у земљи.
Фото: Танјуг/AP Photo/Manish Swarup

„Постоји посао који треба обавити. Радимо са Турцима и другим европским пријатељима и савезницима да видимо шта можемо да урадимо“, рекао је Џонсон у интервјуу Ројтерсу током посете Руанди где присуствује самиту Комонвелта.

Лондонско тржиште осигурања ставило је цео регион на своју листу високог ризика, што значи пораст трошкова за испоруке.

Џонсон је рекао да Британија разматра све опције на питање да ли влада може да обезбеди суверене гаранције за осигурање транспорта.

„Оно што Велика Британија може да понуди, пре свега, јесте стручност када је у питању поморско осигурање и много стручности у кретању робе кроз, како бисмо рекли, спорна поморска подручја, рекао је он.

Упитан да ли је Британија спремна да помогне Украјини у деминирању тог подручја, Џонсон је рекао да не жели да улази у техничке или војне детаље.

„Али можете закључити из онога што смо већ урадили у снабдевању опремом Украјинаца како би се заштитили, а ми свакако разговарамо са њима на техничком нивоу да помогнемо у деминирању Одесе“, истакао је Џонсон.

Šolc: EU treba da se pripremi za proširenje

 

Преузмите андроид апликацију.