Почетна > Свет
Свет

Лавров: Неће бити обнављања претходних односа са Западом

Неће бити обнављања претходних односа са Западом са којим је сарадња могућа једино заснована на новим принципима, изјавио је данас шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров на конференцији за штампу о европској безбедности, пренео је ТАСС.
Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Додаје да се НАТО вратио приоритетима Хладног рата, јер желе да држе Русе ван Европе, а Американце у Европи, и наглашава да је цела Европска унија сада под контролом САД, преносе РИА Новости.

„Сећамо се како је настао НАТО: када је први генерални секретар алијансе, господин Исмеј, смислио формулу „Држите Русе подаље од Европе, Американце у Европи, а Немце под контролом“. Шта се сада дешава апсолутно значи враћање НАТО-а оним концептуалним приоритетима који су развијени пре 70 година“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, Запад све више увлачи Украјину у НАТО, „што је била очигледна црвена линија, чега су свесни већ дуги низ година“.

Предложили смо да се одустане од ширења НАТО-а и да се договоримо о конкретним безбедносним гаранцијама за Украјину, Русију и ЕУ.

Није било дискусије, на наш позив на креативан приступ овој ситуацији речено нам је само једно: „Свака земља, пре свега Украјина, има право да уђе у НАТО и нико ту не може ништа да уради“, истакао је Лавров.

Si preneo Mišelu da Kina nastavlja koordinaciju i komunikaciju sa EU

Преузмите андроид апликацију.